U turističkom sektoru Hrvatske otvaraju se značajne prilike za financijsku podršku putem nekoliko ključnih javnih poziva. Sisačko-moslavačka županija, Varaždinska županija te Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske objavili su javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2024. Ove inicijative pružaju raznolike poticaje turističkim subjektima, od podizanja standarda i kvalitete ponude do poticanja zelene i digitalne tranzicije u brzorastućem sektoru.

Vincekovo

Sisačko-moslavačka županija objavila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu kroz projekt “Turizam Plus u Sisačko-moslavačkoj županiji“ za 2024. Glavni cilj je podržati turističke subjekte u podizanju konkurentnosti kroz sufinanciranje projekata. Potpore će se dodjeljivati za povećanje standarda i kvalitete turističke ponude te ulaganje u marketinške aktivnosti. Prijavitelji uključuju subjekte malog gospodarstva, seljačka domaćinstva, fizičke osobe s registriranim smještajem te profesionalne proizvođače vina. Potpore su od 15,000 eura za Mjeru 1 i do 500 eura za Mjeru 2. Sve ostale potrebne informacije i obrasce možete pronaći na poveznici.

S druge strane, Varaždinska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2024. Sufinanciraju se projekti unapređenja turizma, a potpore ovise o mjeri, kao što su potpore za iznajmljivače, razvoj interaktivnih atrakcija ili stvaranje novih smještajnih kapaciteta. Maksimalni iznosi sežu do 10,000 eura. Prijavitelji mogu biti subjekti gospodarstva, OPG-ovi, te oni koji stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti, a više informacija može se pronaći na poveznici.

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske provodi Javni poziv za podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz zelenu i digitalnu tranziciju. Sredstva su namijenjena hotelima, kampovima, restoranima, OPG-ima/poljoprivrednicima i plovnim objektima nautičkog turizma. Potpore sežu od 5,000 do 35,000 eura, ovisno o mjeri. Prijavitelji su subjekti malog gospodarstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Prijave se podnose online do 15. ožujka 2024., a sve detalje moguće je pronaći na poveznici.

Ova tri javna poziva pružaju priliku turističkim subjektima u Hrvatskoj za financijsku podršku u realizaciji različitih projekata, a sufinanciranje obuhvaća različite sektore turističkog gospodarstva, pružajući poticaj za inovacije i održiv razvoj. Prijavitelji trebaju pažljivo analizirati uvjete i kriterije svakog poziva kako bi iskoristili priliku za financijsku podršku u skladu sa svojim projektima i poslovnim planovima.

 

Objavljeno: 7. ožujka 2024