U Baranji se često može čuti jedna narodna poslovica koja kaže kako svaka riba pliva tri puta; prvi put u vodi, drugi put u fišu, a treći put u vinu! Naravno kakav bi to fiš i druženje bilo bez čaše ili dvije vrhunskog baranjskog vina.

Zaputite li se u bilo koji restoran u Baranji, dočekat će vas uistinu bogata vinska karta, a “glavni krivac” za takvo njegovanje vinove loze i proizvodnju vina dolazi iz antičkih vremena, čak prije 1600 godina. Naime rimske legije sadile su vinograde sukladno željama rimskih careva, a stara se znanja nisu izgubila, već su se savjesno prenosila s koljena na koljeno, zbog čega je baranjska ponuda vina šarolika kao i njezin predivni krajolik.

Koliko su Baranjci vezani uz vinovu lozu, pokazuje i značenje riječi Baranja, koja se sastoji od dvije mađarske riječi, „bor“ što znači vino i „anya“ što označuje majku. Stoga Baranja na mađarskom označuje „vinsku majku“.

Kao početnu stanicu ovog putovanja predlažemo Tvrđu – nekada moćnu austrijsku vojnu utvrdu, a danas barokni biser Osijeka. Pored jedinog sačuvanog starog ulaza u tvrđavu, Vodenih vrata, koja gledaju na Dravu, pronaći ćete Regionalnu vinoteku Osijek – zbir vinske tradicije Slavonije i Baranje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vina Belje (@vinabelje)

 

Baranja dolazi od mađarske riječ “bor” – vino i “anya” – majka.

Uzmite pod ruku Vinski atlas i spremni ste prijeći na lijevu obalu rijeke Drave i nastaviti prema Bilju – glavnu “stražarnicu” za ulaz u Baranju i Kopački rit! Nakon toga cesta će vas sama voditi prema vinskim gatorima.

Prva postaja je u Karancu, gdje će vas dočekati vinarije Szabó i Svijetli dvori, a par minuta od njih udaljeno je selo Kamenac gdje se nalazi vinarija Horvat. Sljedeća stanica su Kneževi vinogradi gdje se nalaze jedni od najstarijih vinskih podruma na ovim područjima, onih vina Belje. Naime podrum Belje, ukopan je u brijeg još prije pet stoljeća, a iza njegovih prepoznatljivih drvenih vrata kriju se čak tri etaže dugačkih hodnika punih bačvi napravljenih od samo najboljeg slavonskog hrasta.

Vinski podrumi u Baranji nazivaju se gatori.

Nakon toga obavezno se uputite do Zmajevca gdje možete pronaći vinariju Čočić, Gerštmajer, Josić, Kalazić, Kusić i Zajec kušaonu vina. Posljednja postaja na ovom putovanja je selo Suza, gdje će probati izvrsna vina iz vinarije Kolar i Pinkert.

U ovim vinarijama ćete pronaći graševinu, chardonnay, traminac, pinot bijeli i sivi, sauvignon blanc, zeleni silvanac, frankovku, merlot, crni pinot, cabernet sauvignon, ali i zweiglelt i syrah.

Ako ste željni pogleda koji oduzima dah, tišine i okruženja tisuća čokota vinove loze, onda se svakako uputite na Banovo brdo, gdje Belje raspolaže sa 650 hektara vlastitih vinograda kroz koje je moguće proći vijugavom cestom dugom čak osam kilometara. Svakako zastanite na Karanačkom brdu gdje je smješten i vidikovac s kojega se pruža pogled na Podunavlje i Osijek – savršeno mjesto za fotografiju koja će vas podsjećati na vinski izlet.

Osim za preporuku najboljih vinarija, pobrinuli smo se i za pronalazak smještaja. Idealna “međupostaja” može vam biti Kuća Biljkinog oca u Lugu samo nekoliko minuta vožnje od prvih vinskih sela, dok ostali smještaj možete pronaći na poveznici.

​Objavljeno: 25. travnja 2024.