Vinogradi, smješteni u regiji apsolutne zelene čarolije, krase pitome obronke Hrvatskog Zagorja. Ovdje, stoljetna tradicija vinogradarstva nježno se njeguje, a obavijena je mitskim legendama, povijesnim pričama i junacima. Ovo područje oduvijek je bilo poznato po vinogradima, a s modernim tehnologijama, ta drevna strast pretvara se u vina visoke kakvoće, koja su odraz vinske elegancije.

Iako po površini vinograda, Zagorje zauzima tek jedan posto ukupnih vinogradarskih površina Hrvatske, ovaj kontinentalni kraj prednjači u jednom drugom podatku, a tiče se broja vinogradara, koji je samo 2016. iznosio 5474! Također u Zagorju djeluje tridesetak vinogradarsko – vinarskih udruga koje broje preko 1300 članova!

Sada postaje jasnije zašto su Zagorci toliko strastveni kada se spominje vino, a jedan dio razloga njihove privrženosti vinskoj lozi dolazi i iz vremena Velike seljačke bune i junaka Matije Gupca. Naime, nezadovoljstvo seljaka, jednim je dijelom bilo uvjetovano i ograničavanjem trgovine i prisvajanjem viškova vina od strane omrznutog feudalca Tahyja.

 

Zagorje broji više od pet tisuća vinogradara!

Gdje god da pođete, svatko će se dičiti svojim vinima i reći kako je njihovo upravo najbolje, stoga ni slučajno ne odbijajte finu vinsku kapljicu!

Zagorski vinogradi, osim što se redovno blagoslivljaju uslijed vinogradarskih običaja i slavlja, blagoslovljeni su i položajem i plodnim tlom, idealnim za sorte poput graševine, sivog pinota i portugisca. No, istinski dragulj ovih vinograda je sorta sauvignona, koja se izdvaja svojom visokom kvalitetom i jedinstvenim bukeom, očaravajući svako nepce svojom suptilnom složenošću. Tu je i mješavina sorti, gdje dominira domaća belina, stvarajući jedinstvenu harmoniju okusa.

Zagorje odiše izvornim prirodnim darovima i obilježjima, od blage klime do plodnog tla, stvarajući idealan okoliš za procvat vinove loze. Nije ni čudo što se na ovim prostorima od davnina uzgaja vinova loza i podižu vinogradi, čineći Zagorje nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje vina i ljepote prirode.

Zbog toga je put zagorskom vinskom cestom itekako utrt, a on će vas odvesti do nekih od najboljih zagorskih vinara; Vuglec brega, vinarije Petrač, Bodren, Sever, Petrovečki, Kota, Grozaj, kao i do vinarije Zdolc i Prekratić.

Uz tradicionalne i autentične zagorske specijalitete, zagorske štrukle, kotlovine, purice s mlincima izvrsno će se priljubiti i neka zagorske vina.

U zaštiti zagorskih vinograda krenulo se i kroz projekt “Zaštita i revitalizacija autohtonih zagorskih sorata”, koji je donio sigurnu i svjetlu budućnost. Naravno, najbolji oblik zaštite je njegovanje povijesti i baštine vinograda kroz održivi turizam, stoga rezervirajte već danas najbolji smještaj i zaputite se u Zagorje!

Objavljeno: 18. travnja 2024.