Buna traje! – prepoznatljiv uzvik otpora prije čak 451. godinu, ponovno će oživjeti u mjestu Klanjec.

Hrvatsko planinarsko društvo „Cesargrad“ i Turistička zajednica Biser Zagorja u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca organiziraju događaj „2. pohod na Cesargrad“.

U subotu, 27. siječnja 2024., priređuje se novi pohod u Klanjcu koji će se održati točno na obljetnički datum početka slavne Seljačke bune, koja je upravo započela napadom na Cesargrad u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine. Pobuna seljaka započela je napadom na Cesargrad kojega su uspjeli i osvojiti, a plan je nakon početnog uspjeha bilo osvajanje Lepoglave, Stubice i Zagreba, što nije kmetovima nije uspjelo. Seljačku bunu, koja se naziva još Seljačkim ratom i hrvatsko-slovenskom seljačkom bunom, predvodio je Ambroza Gubeca, kasnije nazvan Matija, iz Gornje Stubice. Spomenuti povijesni događaj postao je simbolom otpora Hrvatskog zagorja.

Vincekovo

Izvor: Tz Biser Zagorja - 2. Noćni pohod na Cesargrad

Program u Klanjcu započet će u 17:00 sati na Trgu Antuna Mihanovića. Osim “klanječkih kmetova”, okupljanju će se pridružiti i članovi planinarskih društava te susjedi iz Slovenije. S obzirom na uspjeh prošlogodišnjeg noćnog planinarenja prema Cesargradu, organizatori očekuju nove nezaboravne trenutke.

Ovogodišnji program bit će obogaćen novim sadržajima, uključujući žongliranje vatrom, nastupe dvorskih ludaka te posebne zabave za najmlađe. Na trgu će posjetitelje dočekati vruće domaće fritule, dok će se za zagrijavanje nuditi kuhano vino i čaj.

Nakon puntanja, seljački vođa Ilika Gregorić, okupit će svoje kmetove i oko 18 sati krenuti s bakljama u noćni pohod na Cesargrad, gdje će ih ispred planinarske kuće dočekati članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Potom će uslijediti prikaz sukoba kmetova i Cesargradske straže.

Za sve okupljene bit će ponuda razne hrane i pića, naravno i kuhanog vina, čajeva, a za odličnu atmosferu pobrinut će se domaći glazbeni sastav Buna bend.

Pođite koracima zagorskih seljaka, iskusite povijest i isprobajte tradicionalne specijalitete, a idealan smještaj lako ćete pronaći na našoj stranici!

Objavljeno: 24.siječnja 2024