Craft „pokret“ u posljednjih je nekoliko godina stekao iznimnu popularnost, utječući na globalnu scenu kulture pravljenja, ali i ispijanja piva. Time dolazi do sve češćih organizacija craft festivala na kojima priliku za prikazati svoja craft piva dobivaju mali obrti pivarstva, a priliku za kušati svi entuzijasti i „pivopije“. Craft festivali ističu široku paletu okusa i vrsta koje proizvode neovisni pivari, u rasponu od lagera, crnih piva do pale aleova.

Festivali imaju jednu posebno gostoljubivu i prijateljsku notu jer posjetitelji mogu komunicirati s pivarima, učiti o njihovim tehnikama, inspiracijama i pričama iza njihovih piva, čime se stvara jasna veza sa samim kupcima, a osjećaj zabave opojan je kao i samog piva.

Ovogodišnje izdanje Samobor Craft Festivala održat će se od 3. do 5. svibnja 2024. Poznat kao najveći festival malih zanata u Hrvatskoj, ova manifestacija nastavlja bogatu tradiciju poznatog “Samoborskog proljetnog sajma”, nadmašujući ove godine očekivanja s mnoštvom dodatnih sadržaja i još većim brojem izlagača.

Samobor će postati centar zbivanja tijekom festivala, protežući se od Trga Matice hrvatske preko Kleščićeve ulice do Trga kralja Tomislava. Brojni obrtnici, kreativci i zanatlije predstavit će svoje specifične proizvode, uključujući domaće tradicionalne rukotvorine poput ručno rađenog nakita, licitara, kožne galanterije te organske kozmetike. Gastro ponuda također će biti bogata i raznovrsna. Glazbeni program održavat će se na središnjoj festivalskoj pozornici tijekom večeri, dodajući festivalskom doživljaju dodatnu dozu zabave i atmosfere. Samobor Craft Festival obećava da će ispuniti očekivanja svih posjetitelja, nudeći bogatstvo zanatskih proizvoda, gastronomskih delicija te ugodno društvo, sve u srcu pitoresknog grada Samobora.

Glavna pozornica, 3. svibnja, na Trgu kralja Tomislava će ugostiti folklorni nastup KUD-a Licitar u petak u 18:30, dok će u 20:00 nevjerojatna grupa Vatra zapaliti atmosferu svojim nastupom.

Subota, 4. svibnja, donosi dječje radionice rukotvorina od 10:00 do 13:00 na Trgu Matice hrvatske. U večernjim satima na istom trgu, Tamburaško društvo Ferdo Livadić nastupa u 17:00, a zatim slijede The Bestbeat Tribute to the Beatles u 20:00.

Nedjelja, 5. svibnja, počinje novim krugom dječjih radionica rukotvorina na Trgu Matice hrvatske, uz glazbenu pozornicu Malog muzičkog ateljea. Na Trgu kralja Tomislava, KUD Oštrc će pokazati svoje folklorno umijeće u 17:00, a slijedi nastup Dino Dvornik Tribute Banda u 20:00.

Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga će otvoriti svoja vrata u Brenti od 11:00 do 16:00, pružajući posjetiteljima priliku za prezentaciju i degustaciju samoborskih vina. Posjetitelji imaju priliku istražiti bogatstvo lokalne obrtničke ponude, uključujući tradicionalne licitare, nakit i druge autentične radove.

Ako vam tri dana craft festivala u Samoboru ne budu dovoljna, posjetite grad koji se može podičiti prvim hrvatskim pivom, naravno mislimo na Osijek. Tijekom 10. i 11. svibnja uputite održava se osmi po redu Craft Beer Festival koji se vraća na originalnu lokaciju u Sunčanoj ulici u Gornjem gradu u Osijeku, nedaleko kušaonice piva “Gajba”, koja je glavni organizator manifestacije. Sa svojom raznolikom ponudom, zadovoljit će i najizbirljivija nepca. Posjetitelji mogu uživati u degustaciji desetaka vrsta craft piva iz Osijeka, Slavonije, Hrvatske, ali i iz cijele Europe i svijeta, dok istovremeno mogu razgovarati s majstorima pivarima i čuti njihova osobna iskustva, što dodatno obogaćuje doživljaj ovog ukusnog napitka. Program kreće od 15:00 sati i traje dok ne postane piva!

 

Izvor: Osijek craft Beer Festival

Festival se također sastoji od gastronomskog i glazbenog programa u večernjim satima, njegujući tradiciju proizvodnje, istraživanja i kušanja raznih piva koju grad Osijek njeguje već stoljećima. Uz vrhunsku zabavu zajamčena je i odlična atmosfera!

Ako se nađete u situaciji da ne uspijete posjetit nijedan od spomenutih, bez brige, čeka vas novi „ispitni rok“. Od 23. do 26. svibnja održat će se sedmo izdanje Zagreb Beer festivala na već poznatoj lokaciji, Tuđmancu, odnosno parku dr. Franje Tuđmana. Festival će ponuditi preko 180 vrsta piva industrijskih i craft pivovara. Posjetitelji će moći uživati i u besplatnim koncertima iz urbanih rock, pop i hip-hop žanrova. Splitske hip-hop ikone TBF i Vojko V, zagrebačka glazbenica Miach, sinjski rockeri M.O.R.T. i domaća alternativna senzacija IDEM bit će među izvođačima.

Cijeli svibanj prepun je raznih događanja na kontinentalnoj Hrvatskoj. Želimo vam dobar provod, a smještaj pronađite u jednoj od naših predivnih kuća za odmor

Objavljeno: 2. svibnja 2024.