Uz dolazak toplih proljetnih dana, ljubitelji cvijeća i prirode dolaze na svoje, jer biljni svijet pokazuje svu raskoš ljepote i paletu boja.

Za Osijek se kaže kako je grad parkova jer ih ima čak više od trgova, njih 17, čime ujedno ima najviše zelenila i zelenih površina od svih gradova u Hrvatskoj. Tako će se u gradu na Dravi održati još jedno izdanje Festivala cvijeća i drveća u organizaciji Grada Osijeka i TZ grada Osijeka!

Od petka, 10. svibnja, pa sve do nedjelje, 12. svibnja, Park kralja Stjepana Držislava postat će centar događanja koji slavi ljepotu prirode u spoju s umjetnosti. Prvog dana, u petak 10. svibnja, posjetitelje očekuje poseban program namijenjen najmlađima. Djeca će imati priliku sudjelovati u raznim kreativnim radionicama, od penjanja na drveća, zip linea, mednih radionica i izrade sapuna te upoznati čarobni svijet biljaka i cvijeća. Subota i nedjelja rezervirani su za izlagače koji će predstaviti svoje najljepše cvjetne aranžmane, biljke i drveće. Posjetitelji će imati priliku razgledati izložene radove, dobiti korisne savjete o uzgoju biljaka te pronaći inspiraciju za uređenje vlastitih vrtova i okućnica. Više detalja o programu možete pronaći u nastavku, stoga ne propustite priliku sudjelovati u ovom čarobnom događaju koji spaja ljubitelje prirode i ljepote kod Školjke!

Foto: TZ grada Osijeka

Pred kraj svibnja, točnije od 29. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu će se održati još jedan hortikulturni događaj – međunarodna vrtna izložba Floraart. Ova manifestacija, koja okuplja domaće i strane izlagače te privlači tisuće posjetitelja, predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje cvijeća i prirode. Slogan događaja glasi; Cvijet u srcu mom i oku tvom.“

Svoje korijene vuče iz 1966. godine kada je prvi Sajam cvijeća održan na Gornjem Gradu pod okriljem Večernjeg lista. No, pravi preokret događa se 1992. godine kada Sajam mijenja ime u Floraart, a organizaciju preuzima tvrtka Zrinjevac. Tada se Sajam transformira u međunarodnu vrtnu izložbu, preseljavajući se s gornjogradskih ulica na pitoreskno Prisavlje, uz Boćarski dom Zrinjevac. Na prostranom izložbenom prostoru Parka Bundek, od 2006. godine, posjetitelji mogu uživati na više od 300 000 m2 otvorenog prostora i 1000 m2 zatvorenog prostora. Svake godine, više od 160 izlagača predstavlja svoje najnovije cvjetne kreacije.

Stoga Floraart nije samo izložba, već i mjesto održavanja brojnih promocija i predavanja o hortikulturi namijenjenih posjetiteljima. Posebno se ističu natjecanja izlagača, Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. Osim toga, tradicionalno se organizira i prodaja cvijeća i sadnica, a ulaz na izložbu je potpuno besplatan! Floraart organizira Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac, uz podršku Grada Zagreba.

Foto: Zagrebački holding d.o.o.

Ovakvi događaji i sajmovi izvrsna su prilika svim ljubiteljima cvijeća za nabavku što šarenijeg cvijeća i što ljepše uređenje balkona, vrtova i okućnica. Tako iz TZ grada Gospića pozivaju sve zainteresirane građane s područja Gospića da se prijave na natječaj za izbor “Najljepše uređene okućnice Grada Gospića u 2024. godini”.

Ocjenjivačka komisija će obići sve prijavljene okućnice te će ocjenjivati sljedeće elemente:

  • Hortikulturno uređenje: ocjenjivat će se vlastito održavanje i originalnost uređenja.
  • Cvjetnost: bit će vrednovana količina i raznovrsnost bilja.
  • Cjelovito uređenje: u obzir će se uzeti fasada, kućni broj i ograda.

Prijave se šalju najkasnije do 21. lipnja na e-mail adresu: info@visitgospic ili na adresu: Bana Ivana Karlovića 1, 53 000 Gospić. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime prijavitelja, adresu i telefonski broj. Dodjela priznanja uz prigodne nagrade tradicionalno će se održati tijekom manifestacije “Jesen u Lici”.

Foto: TZ grada Gospića

Vjerujemo kako mnogi od vas imaju predivne balkone i okućnice, a kako one izgledaju u ostatku kontinentalne Hrvatske pogledajte na poveznici i javite nam koja vam se najviše sviđa.

​Objavljeno: 9. svibnja 2024.