Bile one prazne, punjene omiljenim domaćim pekmezom ili čokoladom, krafne su nezaobilazni dio fašničkog veselja. Povijest ove poslastice je duga i zanimljiva, stoga postoji i nekoliko verzija nastanka krafni.

Vincekovo

Izvor: Photo by Yu Jinyang on Unsplash

Prvi spomen krafni pojavljuje se u Njemačkoj u kuharici “Küchenmeisterei” – Majstorstvo kuhinje, objavljene još 1485. u Nürnbergu, čime je jedna od prvih kuharica otisnutih na Gutenbergovu stroju. Spomenuta kuharica imala je recept za “Gefüllte Krapfen“, odnosno punjenu krafnu.

Druga priča vezana je uz sredinu 18. stoljeća i jednog berlinskog slastičara koji se nakon povratka iz služenja vojske pod zapovjedništvom Fridrika II. Velikog, kralja Pruske, odlučio napraviti odnosno modificirati krafne. Tako one u Njemačkoj dobivaju naziv Berliner, odnosno „Berlinske kugle“ jer su izgledom podsjećale na topovske kugle, a iznimno veliku popularnost su stekle tijekom Austro-Ugarske monarhije.

Treća priča spominje slastičarku iz Beča, Cecilie Krapf, koja je nakon svađe na muža bacila komad sirovog tijesta koji ga nije pogodio već je na kraju završio u vreloj masti. Bez obzira na pravu priču o nastanku krafni, u početku su one bile uglavnom slane, jer je šećer bio jako skup, pa su ih punili sirom, šunkom i povrćem. Nama su ovo doba poklada ipak draže one slatke, stoga vam donosimo i odličan recept.

Sastojci

1/2 kg glatkog brašna

50 g šećera

2 vanilin šećera

1/2 žličice soli

1 svježi kvasac

4 žumanjka

3,5 dcl mlijeka od čega 1,5 dcl za kvasac

1 dcl ulja

2 žlice ruma

Korica limuna

Ulje i mast za pečenje 50:50

U posudu se usipa 1,5 decilitra toplog mlijeka, u koje se doda zatim kvasac, malo brašna i šećera. U veću zdjelu stavi se preostalo brašno, sol, vanilin šećer, obični šećer, naribana korica limuna, ulje, rum, žumanjke i pripremljeni kvasac. Sve je potrebno temeljito promiješati dok se dobro ne sjedine. Smjesa se potom ostavi da se diže na toplom, pokriveno, otprilike 30-45 minuta. Nakon toga, smjesa se promiješa i ponovno ostavi da se diže još dva puta. Kada je tijesto spremno, stavi ga se na pobrašnjenu površinu i razvalja na debljinu od 1 cm. Koristeći kalup za krafne ili čašu, krafne se izrežu i stave na površinu za još jedno dizanje, otprilike 30 minuta. U posudu za pečenje stavi se pola ulja i pola masti, a kada se zagrije, krafne se stave peći. Kada donja strana dobije zlatno smeđu boju, krafne se okrenu i peku s druge strane. Kad su gotove, stavi se na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće. Za ljepši vizualni dojam može ih se posipati šećerom u prahu, za bolji okus i napuniti po želji.

Ako nemate pomagače u kuhinji, ne brinite se, jer sve što vam je potrebno je naš kuhinjski set!

 

Objavljeno: 12. veljače 2024