Crni tartuf, jedna od najcjenjenijih delicija u svijetu gastronomije, poznat po svojoj snažnoj aromi i kompleksnom okusu, može se pronaći i na određenim lokalitetima kontinentalne Hrvatske poput Turopolja, Pokuplja, Medvednice i Papuka.

Foto: TZ Zagrebačke županije

Da su šume unutrašnjosti Istre bogato stanište tartufa odavno je poznato, no manje je poznata činjenica da tartufi također rastu i u vlažnim, šumovitim područjima kontinenta. Iako je njihov potencijal u ojačavanju lokalne gastronomije i održivog turizma kontinentalne Hrvatske još uvijek nedovoljno prepoznat, priliku da istakne posebnosti crnog tartufa na svom području uvidjela je Turistička zajednica Zagrebačke županije koja je početkom mjeseca javnosti predstavila prvu Poučnu stazu crnih tartufa.

S obzirom na simbiotski odnos koji tartufi imaju s korijenjem određenih stabala, poput hrasta, bukve i topole, o rasprostranjenosti crnog tartufa na području bujnih šuma Turopoljskog Luga dosad je uglavnom znalo lokalno stanovništvo te veliki gljivarski stručnjaci i zaljubljenici u gljivarenje. Viziju lokalne zajednice te potencijal i mogućnost razvoja selektivnih oblika turizma na području Turopolja prepoznale su relevantne institucije koje su podržale realizaciju inicijalne ideje. S glavnim ciljem kreiranja iskustva, Poučna staza crnih tartufa posjetitelje će upoznati s osnovnim informacijama o ovom gastronomskom blagu i metodama njegova branja, istovremeno potičući aktivni turizam i kretanje na otvorenom. Projekt je zamišljen kao interaktivna priča koja vodi posjetitelje kroz različite faze rasta i berbe crnih tartufa, uz mogućnost organizacije pratnje iskusnih vodiča i domaćih pasa tragača.

Foto: TZ Zagrebačke županije

Osim nove turističke atrakcije na području Turopolja, Poučna staza crnih tartufa dio je inicijative i usmjerenja pojedinih destinacija kontinentalne Hrvatske prema održivom turizmu i stvaranju dodatne turističke ponude koja poštuje i promiče prirodne i kulturne resurse, potiče aktivni turizam i uključuje lokalno stanovništvo. Takav strateški pristup i promišljanje, u kojem svaki korak u potrazi za tartufima postaje prilika za učenje o lokalitetu, povijesti i tradiciji Turopolja, svakako će ojačati turističku ponudu toga kraja te doprinijeti izgradnji Turopolja kao prepoznatljive turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Objavljeno: 17. studenog 2023