Baranja je poznata po svojim vinima i zauzela je snažan položaj na vinskoj karti Hrvatske. Koliko su Baranjci vezani uz vinovu lozu, pokazuje i značenje riječi Baranja, koja se sastoji od dvije mađarske riječi, „bor“ što znači vino i „anya“ što označuje majku. Stoga Baranja na mađarskom označuje „vinsku majku“.

Kako bi spomenuti naziv i opravdali, Turistička zajednica Baranje u subotu, 17. veljače u Suzi i Zmajevcu, poznatim vinskim selima, organizira Winter Wine & Walk. Tako nakon sedam uspješnih ljetnih izdanja slijedi druga zimska verzija vinske šetnje.

Staza duga nešto manje od 9 km baranjskim vinskim mekama Suzom i Zmajevcem priprema za posjetitelje čak 13 točaka na kojima ih očekuju baranjski vinari i majstori kuhinje.

Polazna točka je Dom kulture (ul. Maršala Tita 90, Zmajevac), odakle će se organiziranim autobusima sve Walkere prevesti na prvu točku vinske šetnje.

Točke obiluju raznovrsnim sadržajem te gastro ponudom i naravno vinom. Vinari koji sudjeluju na manifestaciji su Pinkert, Kovats, Kolar, Kalazić, Horvat, Gerštmajer, M&M, Svijetli dvori, Zlatno brdo, OPG Juhas Šandor, Kusić i Zajec. Za uživanje u baranjskim delikatesama pobrinut će se Kovač Čarda, Piroš Čizma, Udruga Tako je to nekad bilo, OPG Šandor Juhas i Oaza mira.

Kroz zimsku šetnju uz dobru kapljicu posjetitelji će obilaziti vinske podrume odnosno gatore, kušati autohtonu hranu, saznati više o Baranji – njenoj povijesti i ljepotama uz stručnog vodiča, vidjeti zbirku tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta Vinarum Borarium i još mnogo toga!

Istražite baranjske gatore i surduke, a s obzirom na to kako nakon pokoje čašice vina nije pametno voziti, prenoćite u nekoj od tradicionalnih ili moderno uređenih baranjskih kuća.

Dodatne informacije i prijavu za sudjelovanje na Winter Wine & Walk događaju pronađite na poveznici.

Objavljeno: 8.veljače 2024