Kalnik i Prigorje

Kalnik je u proteklom razdoblju postao jedna od omiljenih destinacija izlete ili višednevni boravak. Cijelom regijom dominira planina Kalnik, čije se stijene (popularno nazvani “zubi”) uzdižu nad križevačkom ravnicom i izgledaju poput zida koji razdvaja dva svijeta.

No brojne staze planinarske staze Velikim i Malim Kalnikom (postoje dvije planine Kalnik) različite su težine pa će svatko pronaći nešto što mu odgovara – puteve za lagane šetnje ili sportsko penjanje.

Penjački smjerovi postavljeni su odmah do ostataka Starog grada Veliki Kalnik—utvrde izgrađene gotovo u stijeni.

Od Kalničkog podgorja u dolinu možese ići i biciklom. Brojne biciklističke staze savršene su za uživanje u prirodi ili pak za razgledavanje kalničkih znamenitosti, poput staze koja prolazi pokraj starinskih obreškihkleti tradicionalne izgradnje u mjestu Vukovec.

Križevci, iako mali grad, može se pohvaliti titulom jednog od najstarijih gradova kontinentalne Hrvatske. U ovom gradu postoji više konjičkih klubova, a posjetitelji mogu razgledati uređeno jahalište ili čak i upisati tečaj jahanja.

Kako bi boravak u kalničkoj regiji zaokružili, preporučujemo isprobati tradicionalno jelo koje se stoljećima prenosilo usmenim putem – ponakliči ili pociglenjki. Ovaj zaštitni znak križevačke i kalničke gastronomske ponude jede se kao toplo predjelo ili kao desert.

Uskoro u ponudi i kuće u ovoj regiji!