Fašnik označuje vrijeme mesopusta, poklada, karnevala i maškaranja, i odnosi se na razdoblje prije korizme kada se u održavaju kostimirani festivali, plesovi i maškare.

Još samo jedan dan dijeli nas od 198. Samoborskog fašnika, jedne od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, koja se ove godine održava od 2. do 13. veljače, a ovogodišnji slogan Festivala je „od mamuta do robota”. Organizatori su Grad Samobor i Turistička zajednica grada Samobora. Festival će službeno započeti 2. veljače kada ključeve grada Samobora predaje gradonačelnica Petra Škrobot nakon čega se proglašava Slobodna Fašnička Republika kada vlast preuzimaju Sraka, Princ, Sudec i Fiškal s maškarama. Oni stalni posjetitelji zasigurno će biti oduševljeni i informacijom kako se vraća Fašnički šator u kojemu će se održavati i dio koncerata, kojih će biti čak 14! Tako će sve okupljene zabavljati Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4, Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora i Lidija Bačić.

Organiziran je i zanimljiv program za djecu – dječji fašnik, a također će doći i razne maskirane gostujuće skupine iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije. Tijekom trajanja Festivala predstavit će se čak 3 000 maskiranih sudionika koji će sudjelovati u raznim plesnim i likovnim radionicama, kao i predstavama. Cijeli program Samoborskog fašnika možete pronaći na poveznici.

Vincekovo

Izvor: Grad Samobor

Srce Turopolja, Velika Gorica, također je poznata po izvrsnim maskama. Tako još jedan dugovječni i poznati hrvatski fašnik, onaj Turopoljski, ove godine slavi 115 godina tradicije maškaranja i poklada. Mali, odnosno dječji fašnik, održat će se 2. veljače, a najmlađe će zabavljati njihovi omiljeni junaci kao što su Spiderman i Thor. Za dodatan nalet fašničke energije pobrinut će se i Indira Forze svojim koncertom koji će zasigurno privući još posjetitelja.

Glavna velika gradska povorka biti 10. veljače, a cijeli Fašnik traje od 29. siječnja kada ključeve grada preuzima Pajcek, Luk i Žir i traje sve do 13. veljače. Više informacija o Festivalu možete pronaći na poveznici.

Bez obzira na koji od fašničkih povorki se odlučite pohoditi, obavezno ne zaboravite ponijeti svoje originalne maske, kao i rezervirati najbolji smještaj u okolici Samobora i Velike Gorice!

Objavljeno: 1. veljače 2024