Orašasti plodovi sve više dobivaju epitet superhrane, a tome nazivu mogu zahvaliti ponajprije činjenici što su obogaćeni zdravim masnoćama i esencijalnim nutrijentima. Posebno su bogati vitaminom E, folnom kiselinom, magnezijem te amino kiselinama, koji igraju ključnu ulogu u prevenciji bolesti srca. Njihova visoka koncentracija masnoća pridonosi dugotrajnom osjećaju sitosti, što može biti korisno u procesu mršavljenja. Preporučuje se uživanje u orašastim plodovima kao međuobroku uz voće kako bi se kontrolirala glad između glavnih obroka, a istovremeno se sprječava prejedanje, što preporučuju i stručnjaci za prehranu.

Osim zdravih masnoća, orašasti plodovi su izvor vlakana, proteina, te raznih vitamina i minerala. Tako se ističu kao izvor vitamina E, koji podržava kognitivne funkcije i štiti od upala, te obiluju magnezijem i selenom. Dodatna prednost je što su uglavnom siromašni ugljikohidratima, čineći ih izvrsnim izborom za one koji slijede “low carb” dijetu.

Vincekovo

Izvor: Unsplah Pratik Bachhav

Orašasti plodovi mogu se konzumirati sirovi ili pripremati na razne načine, uključujući prženje i kuhanje, te se često koriste kao dodatak jelima ili kao sastojak različitih gotovih proizvoda. Njihova upotreba nije rezervirana samo za prehrambenu sferu, već se često koriste i u kozmetičkoj industriji, gdje se prerađuju u ulja ili sastojke raznih preparata.

Unatoč njihovim brojnim nutritivnim prednostima, preporučuje se umjereno konzumiranje orašastih plodova, ne prelazeći dnevnu preporučenu dozu od jedne šalice. Iako su bogati mastima, važno je napomenuti da su znatno zdraviji izbor u usporedbi s nekim drugim grickalicama, poput čipsa, raznih štapića i kokica.

Rezultati istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti zbog bolesti srca, raka i drugih oboljenja za čak 20 posto. Najkorisniji orašasti plodovi svakako su orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistaciji, brazilski oraščići, indijski orasi i slične vrste.

Mnogima jedan od najomiljenijih sastojaka kolača je upravo orah, bogat nezasićenim masnim kiselinama poput linolne, oleinske i alfa-linolenske. Stoga se preporučuje kao ključni element svakodnevne prehrane, posebice za trudnice. Redovita konzumacija oraha poboljšava moždane funkcije i povećava koncentraciju. No, to nije sve – orasi također pružaju zaštitu od demencije i Alzheimerove bolesti. Osim što smanjuju upalne procese u tijelu, time čuvaju od raznih kroničnih i degenerativnih oboljenja.

Naša web trgovina ima idealan alat za sve vas koji ste i koji ćete tek postati ljubitelji orašastih plodova. Riječ je o bambus setu za orašaste plodove. Set sadrži drvenu kutiju i drobilicu za orašaste plodove, a ujedno je estetski privlačan i funkcionalan set za sve one koji uživaju u grickanju orašastih plodova.

Objavljeno: 26. veljače 2024