Želite li doživjeti autentičnu berbu grožđa na prekrasnim obroncima Mađerkinog brijega, ili samo kušati neka od nagrađivanih vina, budite sigurni da će vas male, obiteljske vinarije kontinentalne Hrvatske svojom ponudom ostaviti bez daha.

 

Kvalitetnom ponudom dobrih vina, male, obiteljske vinarije iz godine u godinu upotpunjuju sve bogatiju turističku ponudu kontinentalne Hrvatske. U njima se krije prava riznica neizmjernih vrijednosti – od očuvanja tradicije, unikatnih turističkih iskustva i promocije lokalne enogastronomije do održive proizvodnje s naglaskom na očuvanju resursa za buduće generacije.

Podravsko vinogorje

Tradiciju proizvodnje domaćeg vina i promišljanja o razvoju turizma u pitomačkom kraju obitelj Škorak spojila je u jedinstvenu ideju – kuće za odmor s vlastitim vinskim podrumom, vinotekom i kušaonicom vina iz vlastite proizvodnje. Tako se u vinskom podrumu Ville Lipica mogu kušati vina Harsan o čijoj kvaliteti i posebnosti govore i brojne nagrade dobivene posljednjih godina.

Izvor: https://villa-lipica.com/

Obitelj Matočec na obroncima Bilogore proizvodi grožđe vrhunske kvalitete koje se prerađuje, odležava i puni u obiteljskom podrumu vinarije Matočec pod prepoznatljivim nazivom Vino s peskov. Specifičnost ove vinarije je u tome što im se vinogradi nalaze na pijesku prepunom minerala koje je pogodno za uzgoj brojnih sorti grožđa iz koje nastaju vina najvišeg stupnja kvalitete.

Oriovačko vinogorje

Tradicija bavljenja vinogradarstvom obitelji Vučković stara gotovo stotinu godina prenosila se s naraštaja na naraštaj kako bi danas vina Vučković pronašla zasluženo mjesto pri samom vrhu kvalitetnih kontinentalnih vina. Većina poslova u vinogradu te podrumu i dalje obavlja ručno što doprinosi izuzetnoj kakvoći i kvaliteti njihovih vina. Odlučite li posjetiti OPG Vučković i uživati u svakoj kapljici široke ponude njihovih vina, preporučujemo smještaj u obližnjoj Villi Melani.

Plešivičko vinogorje

Osnova obiteljske filozofije vinarije Šoškić zasniva se na trudu i upornosti, dvjema vrijednostima koje su u relativno kratkom vremenu omogućile osvajanje brojnih prestižnih svjetskih nagrada i pozicioniranje njihovih vina na svjetskoj karti kvalitetnih vina. U svom su nastojanju da pomiču granice i stvaraju nove poglede u vinskom svijetu itekako uspjeli, a uz kvalitetna vina u svega 15-ak godina uspješno su pokrenuli i destileriju u kojoj se proizvodi više rakija i likera. U vinariji organiziraju i vinska druženja te  degustacije i prezentacije vina za posjetitelje uz posebnu ponudu tradicionalnih domaćih proizvoda.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Šoškić Winery (@soskicwinery)

Izvor: https://www.instagram.com/soskicwinery/
Tradicija vinogradarstva vinarije Jagunić uspješno je prenijeta i na četvrtu generaciju, a nekadašnje, isključivo domicilne sorte, kroz godine su zamijenjene novim, introduciranim sortama. Predan rad, ogromno iskustvo i stručno usavršavanje obitelji Jagunić rezultirali su i mnogobrojnim medaljama, nagradama i priznanjima. Poznati su po svojim pjenušavim vinima, s kojima su napravili značajni iskorak, no kako je inovativnost nešto s čime se uz dugogodišnju tradiciju izuzetno ponose, svakako morate kušati njihova jantarna vina. Osim vođenih degustacija, gostima nude i domaće specijalitete Plešivičkog kraja.

Međimursko vinogorje

Mađerkin breg, svega par metara niži od najviše točke Međimurja, kultno je mjesto međimurskog vinogorja, čije kaskadne padine dijele dvije vinogradarske obitelji – Štampar i Cmrečnjak.

U stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije duge stotinjak godina, znanja i inovacija, obitelj Štampar izbirljivom i zahtjevnom tržištu nudi izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Međimurskog vinogorja. Strast i predanost lozi, grožđu, vinogradima i dobrom vinu postali su prva i bezuvjetna moneta svih naraštaja obitelji koju su pretočili u Vinariju Štampar, čija su vina dobro poznata u domaćem, ali i međunarodnom okruženju. Posebnu energiju i trud uložili su i u stvaranje prepoznatljivosti međimurskog autohtonog vina Pušipel u regionalnim okvirima.

Za razliku od prvih susjeda, od prve butelje vinarije Cmrečnjak do danas proteklo je tek nešto više od dva desetljeća, no obitelj Cmrečnjak se također s ponosom može pohvaliti mnoštvom nagrada i medalja. Uz  uživanje u 17 vrsta vrhunskih vina, vinarija gostima nudi i vođene degustacije te razne suhomesnate delicije, ali i prekrasan pogled na bogate, pitome, zelene brežuljke na čijim se padinama uzgajaju najbolja vina u regiji.

Izvor: https://www.instagram.com/winery_cmrecnjak/

Obitelj Kojter, još jedna iz niza međimurskih vinarskih obitelji koja teži izvrsnosti i kod koje je iz niza odličnih vina teško izdvojiti samo jedno. Vinarija Kojter i prekrasan boltani vinski star više od 200 godina podrum nalaze se na lijepoj uzvisini s koje se proteže očaravajući pogled na prekrasno Međimurje, a njihova prepoznatljiva, višestruko nagrađivana vina, sve više osvajaju tržište koje zna prepoznati pravu kvalitetu.

Svi ljubitelji dobre kapljice koji žele detaljnije istražiti Međimursko vinogorje, svoju bazu mogu smjestiti u našim kućama u Međimurju koje toplo preporučujemo.

 

Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća vinska područja poput Podravine, Slavonije, Plešivice, Međimurja, Zagorja, Prigorja, Moslavine i drugih itekako se izdvaja brojem malih, obiteljskih vinarija koje godine u godinu kvalitetu svojih vina dokazuju brojnim priznanjima i nagradama te samim time obogaćuju turističku ponudu zelene unutrašnjosti.

Objavljeno: 9. studenog 2023