Ako ste ikada pomislili da Zagreb nudi samo standardne turističke atrakcije, ove će vam ture potpuno promijeniti pogled na hrvatsku metropolu. Od kinematografskih do mračnih i tajanstvenih, Zagreb možete upoznati na posve drugačiji način, kroz različite tematske ture koje obogaćuju iskustvo, šire postojeće znanje i stvaraju lijepa sjećanja.

Zagreb, kao glavni grad, poznat je po svojim povijesnim znamenitostima, kulturnom naslijeđu i živahnom urbanom životu. No, ono što mnogi ne znaju je da on skriva brojne neistražene priče, neotkrivene čari i tajanstvene legende. Umjesto da slijedite uobičajene turističke rute, što kažete na to da zagrabite malo dublje i otkrijete skrivene dragulje kroz jedinstvene priče? Od kinematografskih do mračnih i tajanstvenih, Zagreb nudi brojne tematske ture koje će vas oduševiti svojim sadržajima.

EvenTura

EvenTura je zabavna, edukativna, interaktivna gradska tura puna iznenađenja. Spajanjem različitih priča o povijesti Zagreba koje zasigurno niste čuli, s elementima filma „Tko pjeva, zlo ne misli“ razvio se jedinstveni koncept vođene ture, kviza i druženja, koji uključuje i nagrade zagrebačkih obrtnika. Tura započinje na Zrinjevcu uz piće dobrodošlice, nastavlja se na različitim lokacijama u centru grada koje su vezane i uz spomenuti film, a cijelo dvosatno događanje završava na Gornjem gradu u legendarnoj gostioni „Pod starim krovovima“ gdje su snimane scene iz filma „Tko pjeva, zlo ne misli“ i to prigodnom dodjelom nagrada te završnim druženjem.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EvenTura (@eventura_zagreb)

Gornjogradske coprnice

Gornjogradske coprnice nezaboravan su kulturno-edukativni doživljaj Zagreba koji će vas zaintrigirati, zabaviti i educirati. Interaktivni noćni tematski obilazak vodi vas kroz mračnu povijest i otkriva magičnu stranu grada. Svi sudionici hodaju gradom s vještičjim šeširima u pratnji četiri kostimirana vodiča tako da tijekom obilaska i sami postaju dijelom dramske izvedbe. Osim povijesnih činjenica i usmene predaje, tijekom obilaska razotkrit će se sve vještičje tajne. Saznat ćete zanimljivosti o ”črnoj školi” i mitovima o vještičjim zabavama, upoznat ćete duh jedne od rijetkih plemkinja optuženih za vještičarenje te ćete susresti s proročicom Sybillom koja će vam ponuditi mogućnost kratkog proricanja sudbine. Tura kreće ispred kina Tuškanac, a po završetku svakog sudionika očekuje i maleni poklon – recept za magični napitak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gornjogradske Coprnice (@zgcoprnice)

Purgerica

Purgerica nudi različite ture, od tematskih i kostimiranih do interaktivnih i pripovjedačkih, kroz koje pruža jedinstvene i zanimljive perspektive života u Zagrebu u različitim povijesnim razdobljima. Tura „Grič priča priču“ vodi vas Gornjim gradom u otkrivanje samih početaka povijesti Zagreba, ispričanih kroz duh, glasove i uspomene ugarskog kralja Bele IV., starih čuvara Kamenitih vrata, vještih ljekarnika u najstarijoj zagrebačkoj ljekarni, zloglasne darkerice – kraljice Barbare Celjske, vrijednih obrtnika i starih pripadnika plemstva. Ako ste zainteresirani da vas kroz obilazak vodi Zagorkina kontesa Nera, onda je tura “Grič priča ljubavnu priču” pravi izbor za vas. U čarobnoj večernjoj atmosferi Gornjeg grada, otputujte u prošlost i doznajte tko se razveo, a tko se romantično ljubakao gdje nije smio, tko je koga pokušao otrovati, utopiti, zazidati, a tko koga uklesati u mramor, u ime ljubavi i strasti! Treća od gornjogradskih tura nosi naziv „Zagrebačke začarane priče“ koja je posvećena hrvatskoj mitologiji i legendama s nestvarnim i stvarnim pričama o tome gdje se nalaze tajnovita skrovišta, tuneli i potkrovlja gdje žive duhovi, ukleta knjižnica, ali i alkemičarski plamen. Ture su isključivo na otvorenom, a dobrodošli su i ljubimci.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ♥️ Purgerica ♥️ (@purgerica.guide.zagreb)

Secret Zagreb walks

Secret Zagreb walks nudi veliki izbor tura različitih i pomalo neočekivanih tematika – od čudesnih žena, ljubavnih priča, vječnog šapata groblja Mirogoj, tajnog zagrebačkog knjiškog kluba do mračnih priča i uspavanog zmaja. Nama je posebnu pažnju privukla tura “Badass Women of Zagreb”, koja vam pruža priliku da upoznate neke od najintrigantnijih žena iz povijesti Zagreba – opernu pjevačicu, vozačicu automobila, manekenku, znanstvenicu, vojnikinju i mnoštvo drugih zagrebačkih žena, koje su vjerovale u sebe i svoje vještine, koje su slijedile svoje snove i koje su se bile spremne izložile kritici javnosti da bi postigle nešto po čemu ih danas pamtimo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Secret Zagreb (@secretzagreb)

Tesla tour Croatia

Upustite se u šetnju gradom u društvu Nikole Tesle, saznajte što ga je motiviralo i pokretalo da postane jedan od najznačajnijih umova modernog čovječanstva. Neobična i vrlo inspirativna životna priča velikog izumitelja i vizionara Nikole Tesle isprepletena je s otkrivanjem značajnih događaja iz povijesti glavnog grada. Upravo u drugoj polovini 19. stoljeća Zagreb je proživljavao svoje izrastanje u metropolu koja će biti mjesto odigravanja mnogih prijelomnih momenata u Hrvatskoj povijesti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tesla Tour Croatia (@teslatourcroatia)

Ove tematske ture nude mnogo više od površnog upoznavanja s gradom jer pružaju dublje razumijevanje i otkrivaju malo poznate detalje vezane za zagrebačku povijest, kulturu i ljude koji ga čine jedinstvenim. Bez obzira na vaše interese, iskusite Zagreb na potpuno novi način, kao doživljaj koji će vam ostati u trajnom sjećanju.

Objavljeno: 10. rujna 2023