Obilježavanje Dana grada Požege predstavlja jednu od najznačajnijih gradskih proslava, a obilježava se 12. ožujka na Grgurevo. Običaj je vezan uz 1688. godinu kada je  fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od dugog 150-godišnjeg osmanskog vladanja. Tako će se ovog tjedna obilježiti 336 godina od povijesne bitke na brdu Sokolovac uz topovske plotune i mužare, kako bi cijeli požeški kraj jasno čuo slavlje i odjek koji ih je prije više od tri stoljeća oslobodio. Upravo odatle i slogan cijele manifestacije “Grgurevo – oslobađa&odjekuje”!

Turistička zajednica Grada Požege, u suradnji s različitim institucijama i udrugama, pripremila je raznovrstan program događanja tijekom cijelog ožujka kako bi uživali i sugrađani i posjetitelji.

Središnja svečanost ove godine održat će se u subotu, 16. ožujka, ističući povijesne postrojbe, eno-gastro manifestaciju “Zeleno-plavo” te obilje kulturno-umjetničkog i zabavnog programa. Manifestacija “Zeleno – plavo” okupit će mnoge obrtnike iz kontinentalne i jadranske Hrvatske, pružajući im priliku da zajedno promoviraju hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje na jednom mjestu. Osim štandova obrtnika, posjetitelje očekuje i raznovrsna ponuda domaćih proizvoda i rukotvorina od strane brojnih izlagača.

Raspored događanja:

  • 10:30 sati – Svečani mimohod povijesnih postrojbi (Željeznički kolodvor – Trg 123. brigade – Trg sv. Terezije)
  • 11:00 sati – Smotra povijesnih postrojbi (Trg sv. Terezije)
  • 12:00 sati – Projekt “Zeleno-plavo” & Grgurevski sajam
  • 12:00 sati – Koncert: Slavonski dukati & TS Šokci / Nastup: FA “Požega” & KUD “Požeška dolina”

Izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

S pravom se može reći kako će požeška dolina uistinu ožujak provesti u zabavi i druženju, a na svoje će doći i planinari. Naravno, u centru pozornosti je “div” regije – Papuk! Riječ je o događaju “Papučki jaglaci” koji s ponosom njeguje dugu tradiciju, a ove godine će se u Velikoj održati po 42. put. Planinari iz cijele Hrvatske, kao i susjednih zemalja, okupit će se tijekom dva dana, 16. i 17. ožujka. Ljubitelji druženja u prirodi imat će priliku istražiti nekoliko postavljenih ruta različitih dužina na planini Papuk. Osim toga, uživat će u tradicionalnoj planinarskoj hrani, imati priliku kupiti domaće proizvode od lokalnih proizvođača te se zabaviti uz tamburašku glazbu.

Istražite povijest Požege, uputite se nekom od brojnih staza na Papuku ili posjetite Park prirode Papuk, jer smo najbolji smještaj već pronašli za vas na poveznici!

Objavljeno: 11. ožujka 2024.