Još samo par dana ostalo je do blagdana Uskrsa, užurbano se kupuju namirnice za blagdanski stol, uređuju se prostori, prave kolači, nabavlja se šunka, najmlađi beru travu i cvijeće kako bi napravili gnijezdo za darove i naravno ukrašavaju se jaja. Prema podacima Croatiastočara tijekom tjedna uoči i nakon Uskrsa, potrošnja jaja u Hrvatskoj poraste za čak 25 milijuna, odnosno u tome mjesecu potrošnja jaja u Hrvatskoj bude čak 80 milijuna! Uistinu nevjerojatan podatak za zemlju koja broji samo četiri milijuna stanovnika.

Tijekom dva tjedna Uskrsa, Hrvati pojedu čak 25 milijuna jaja!

Tradicija bojanja i ukrašavanja jaja ima dugu povijest i to ne samo u našoj zemlji već diljem svijeta, a riječ pisanica danas označuje šareno ili ukrašeno uskršnje jaje. Neki izvori navode kako su se jaja bojala još prije par tisuća godina, točnije više od 2500 godina i to na prostoru današnjeg Irana, kao i u starom Egiptu, gdje je obojano jaje predstavljalo simbol buđenja života.

Iako su pisanice danas glavna poveznica s kršćanskim blagdanom, zapravo su upravo kršćani ovaj običaj preuzeli od starih germanskih naroda, kojima je jaje predstavljalo novi život, a vezali su ga uz blagdan Eostre, dok su kršćani jaje povezali s uskrsnućem Isusa Krista. Neki izvori govore kako je Crkva preuzela bojanje jaja od kršćana iz Mezopotamije, koji su ih bojali u crvenu boju, koja je bila poveznica s legendama o crvenim jajima vezanih uz uskrsnuće Isusa i njegovu prolivenu krv.

Ukrašavanje jaja prisutno je još kod starih nordijskih kao i slavenskih naroda. Oslikane pisanice poklanjali su si zaljubljeni parovi, a oduvijek su bile dio nekog blagoslivlja i darivanja.

Najstarija pisanica u Hrvatskoj stara 600 godina!

Gledajući područje Hrvatske, tradicija oslikavanja jaja traje najmanje 600 godina, odnosno najstarija sačuvana datira iz prve polovice 15. stoljeća, dok je vladao hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin. Pronađena je 2003. godine na lokalitetu Gudovac-Gradina od strane arheologa  Gorana Jakovljevića. Oslikana je voskom motivima srca, a obojena je korom luka.

Danas se čuva u Gradskom muzeju Bjelovar, a upravo tijekom ovog blagdana ulice Bjelovara ispune jedne od najvećih pisanica. Povijest pisanica u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji prisutna je na svakom koraku, stoga ni ne čudi kako se na južnim obroncima Bilogore nalazi i općina Velika Pisanica. Četvrtu godinu zaredom, Udruga žena Gudovac organizira izložbu “Pisanica u Gudovcu”, a tim povodom napravljena je velika replika pisanice po uzoru na onu u Muzeju.

Foto: Grad Bjelovar

Izraz pisanica, ima varijacije u lokalnim govorima sjeverozapadne i središnje Hrvatske. Ova riječ potječe od glagola pisati, koji vuče korijene iz staroslavenskog jezika, gdje je također imao značenje slikati. U dubrovačkom primorju često se koristi izraz “pengana” ili “napengana” jaja. U latinskom jeziku, glagol “pingere” znači “bojiti” ili “premazivati”. To premazivanje obično se odnosi na tehniku ukrašavanja voskom. Na istoku Slavonije često se kaže i svilopis, dok se u Međimurju vrlo često kaže lugana jaja, jer su se jaja premazivala pepelom, odnosno čađom.

Svaka boja također ima svoje značenje, tako uz spomenutu crvenu boju, bijela označuje čistoću, zelena boja plodnost, a plava istinu. Bez obzira na simboliku boja, vjerujemo kako će šarenilo jaja obogatiti svaki blagdanski stol, a kao prava pomoć u pripremi ostalih uskrsnih specijaliteta dobro će vam doći naš kuhinjski set!

Dok Bjelovar možda ima najveće pisanice, Osijek stoga ima najveće uskrsno gnijezdo u Hrvatskoj, ali i poznati Uskrsni tramvaj!

U Osijeku, osim najstarijeg električnog tramavaja u Hrvatskoj, prometuje i Uskrsni tramvaj!

Veliki tjedan uoči Uskrsa pun je događanja u gradu na Dravi. Trg Slobode će 30. ožujka ugostiti manifestaciju Šarana jaja bojama grada, gdje će se predstaviti lokalna gastronomija, a potom na scenu dolaze Moto Zeke koji nose pune košare slatkiša u organizaciji Motokluba Osijek.

Malo poznata činjenica je kako je prvi električni tramvaj u Hrvatskoj upravo dobio Osijek, odmah nakon Pariza i Londona, a tijekom Uskrsa on zasja novim ruhom. Naime, svake godine Gradski prijevoz putnika Osijek organizira Uskrsni tramvaj nudeći najmlađima jedinstvenu tramvajsku avanturu. U ovogodišnji program uključio se i ZOO Osijek, po površini najveći zoološki vrt u Hrvatskoj, koji organizira traženje pisanica za najmlađe.

Foto: GPP Osijek

Produženi vikend uslijed blagdana stoga je idealan za obići spomenuta mjesta. Posjetite Bilogoru, a najbolji smještaj pronađite na našoj stranici gdje možete rezervirati izvrsnu kuću za odmor, zanimljiva naziva TrlaBabaLand!

Ako se pak uputite prema Slavoniji, preporučujemo da na put krenete prazna trbuha, kako bi imali mjesta za sve suhomesnate delicije koje vas očekuju.

Objavljeno: 28.ožujka 2024.