Proslava Martinja nije samo oda vinu, već je dio narodnih običaja koji su duboko ukorijenjeni u kulturu našeg kontinentalnog područja.

Blagdan svetog Martina ili poznatije Martinje posvećeno je zaštitniku vinara i vinograda, a tradicionalno se slavi 11. studenoga obilježavajući kraj poljoprivrednih radova i početak zimskog razdoblja. Predstavlja simboliku “krštenja” mošta, tradicionalnog pučkog običaja simboličkog pretvaranja mošta u mlado vino, a uključuje i blagoslov vinara te vinograda.

U subotu, 11. studenoga, s početkom u 18 sati u Domu kulture Štrigova održat će se već tradicionalna martinjska manifestacija na Međimurskoj vinskoj cesti „Mlado Međimurje“. Deset renomiranih međimurskih vinarija, Banfivina, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl Medenjak, Kocijan,Kunčić, Preiner i Štampar, predstavit će svojih deset mladih vina koja pršte od nježnosti i živahnosti. Osim prepoznatljivog laganog okusa mladog vina s niskim udjelom alkohola i intenzivnog te privlačnog mirisa lepršave svježine, posjetitelje martinjske manifestacije očekuje i glazbeno-poetski spektakl Adama Končića, kabare “Adam i ona”. Nakon kabarea štrigovsku scenu preuzimaju Scifidelity Orchestra koji će dodati glazbenu pozadinu martinjskoj večeri.

I, naravno, Martinje ne bi bilo potpuno bez tradicionalne gastronomije – martinjskog tajera, crnih čurki, dinstanog zelja i restanog krumpira. Lokalni OPG-ovi će također predstaviti svoje proizvode te i naj način naglasiti autentičnost ove manifestacije.

Za degustaciju mladih vina, uživanje u kabareu i glazbenom programu kotizacija iznosi samo 10 eura, dok je cijena ulaznice za samu predstavu 5 eura. Ulaznice i kotizaciju možete osigurati u pretprodaji u uredu Turističke zajednice Općine Štrigova.

Osim programa „Mlado Međimurje“ u Štrigovi, Međimurska vinska cesta nudi i pregršt drugih događanja.

VINARIJA KOCIJAN

Petak, 10. studenoga od 19 sati

Doček Martinja u vinariji Kocijan uz TS Zrin iŠkartoc ljubavi koji će se pobrinuti za finu hranu.

VINARIJA CMREČNJAK

Subota, 11. studenoga od 8 do 23 sata

Uz standardnu ponudu vinoteke u ponudi je mlado vino Rizvanac, ali i tradicionalna jela – pečeni buncek, pečenice, dinstano zelje, međimurska gibanica te raznovrsne plate.

Od 16 sati zabavljat će vas TS Kumovi, a moći ćete prisustvovati i tradicionalnomkrštenju mošta.

 

VINARIJA KOSSI

Subota, 11. studenoga od 19 sati

Ceremoniju krštenja mošta predvodit će biskup „međimurski od Štrigovčak brega“, a posjetitelje očekuje fešta uz martinjsku večeru (pretepena juha, pečenja, krvavice skrumpirom i dinstanim zeljem desert, čaša krštenika, te 0,2 l misnog vina i mineralne), pjesmu i ples .

Promotivna cijena večere je 22 eura po osobi uz obaveznu rezervaciju.

 

VINARIJA KNEHTL MEDENJAK

Subota, 11. studenoga

Degustacija vina uz meso s tiblice.

 

RESTORAN TERBOTZ

  1. i 12. studenog od 18 sati

Na meniju se nalaze mini zalogaji, juha od kopuna s domaćom tjesteninom, domaće crne čurke s dinstanim kiselim kupusom, pačji batak i zabatak s krumpirom iz peke ili mlincima, lisnata salata s bučinim uljem, domaći kruh i jabuka u tijestu punjena čokoladom

Zabavljat će vas TS Podrumari, a održat će se i obred krštenja mošta.

 

KAVANA STRIDON

Subota, 11. studenoga od 19 sati

Uživajte u glazbi Show Time banda te u ukusnim delicijama. Ponuda uključujepiće dobrodošlice, obred krštenja mošta, širok izbor pića za savršeno uparivanje s jelima, tri menija i besplatan gulaš u ponoć

Rezervirajte svoja mjesta na vrijeme.

Vidimo se na Martinju na Međimurskoj vinskoj cesti!

Objavljeno: 6. studenog 2023.