Iako pravo proljeće i proljetne temperature još malo zaostaju, dok ne dođu prve tople sunčeve zrake, građanke i građane Zagreba obasjat će jedne druge, svjetlosne zrake – one Festivala Svjetla. Domaći i inozemni umjetnici pretvaraju gradske ulice, parkove i trgove u slikarsko platno za inovativnu umjetnost kroz pet dana festivala, a trajat će od 20. do 24. ožujka, dok je sve u potpunosti besplatno otvoreno za posjetitelje.

Koliko je događaj velik u svojoj poniznosti prema majci prirodi, obilježit će i Sat za planet Zemlju, jedan od najvećih globalnih ekoloških pokreta. Tako će se sve svjetlosne instalacije ugasiti 23. ožujka u 20:30 sati na 15 minuta kako bi se još jednom ukazala važnost brige o našem plavom planeti.

Premda će svjetla tih par minuta biti ugašena, posjetitelji neće ostati bez “matrice” odnosno multimedijalni umjetnik Alex Brajković / Immersive Studio kreirao je posebno za ovu priliku glazbeno-zvučnu kompoziciju u trajanju od 15 minuta.

Čarolije boja, igre svjetla i sjena oduševljavaju iznova i iznova, a tijekom vikenda u Zagrebu neće se samo tražiti parking mjesto viška već i smještaja, stoga brzo istražite izvrsne smještaje u zagrebačkoj regiji.

Đakovo, Đakovo grade, divan si, divan si ti…ide tekst poznate pjesme Slavonskih dukata, a ovog vikenda pjesma će se ponovno širiti kroz ulice ovog slavonskog grada pa sve do Mandićevca, okolnih brežuljaka i sela. Ovoga puta vas ne vodimo u posjet lipicancima ili katedrali, već na Uskrsni Gastro Fest. Fest će se održati 23. ožujka u organizaciji TZ grada Đakova, dok su partneri Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Udruga “Kreativa za kulturu” i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo. Ovaj događaj postao je stalni “gost” kalendara još od 2010. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Đakovo Tourist Board (@visitdjakovo)

Na đakovačkom korzu od jutarnjih sati kreće izložba i prodaja domaćih proizvoda s predznakom okusa Slavonije! Nakon toga posjetitelji će moći sudjelovati na radionici pravljenja čokoladnih uskrsnih jaja, a oni koji su je se odrekli tijekom korizme, mogu se uključiti i na radionicu ukrašavanja jaja s voskom. Naravno ni oni najmlađi neće ostati zakinuti, jer će se moći družiti s pravim zečevima, a poslije se uputit u potragu za pisanicom uz cijeli animacijski program.

Nakon Đakova grada selimo se samo kojih pedesetak minuta vožnje sjevernije, odnosno do majke vina – Baranje!

Iako je uobičajeno za reći kako je visibaba prvi vjesnik proljeće, ako se pita Baranjce, onda je za njih ipak to Proljetni vašar u Karancu čiji je organizator Udruga Čuvari starih zanata. Ovaj događaj u pitomom baranjskom selu, svojevrsni je kalendar i nagovještaj blagdana Uskrsa, a tradicionalno se održava na blagdan Cvjetnice, ove godine dakle 24. ožujka.

S čak 80 lokalnih proizvođača hrane, piće, brojnih OPG-ova, posjetitelji će moći bezbrižno napuniti svoju uskrsnu košaricu slasnim slavonskim i baranjskim delicijama od suhomesnatih proizvoda, sireva, kolača, proizvoda od meda i prirodnih sokova, a svoj kutak dobit će i proizvođači vina i rakija. Također, cijelo selo će obaviti razni miomirisi jela pravljenih od vrsnih majstora kotlića. Naravno, mislimo na gulaš, čobanac, grah u ćupu, a za one koji se odluče na posnu nedjelju i ribu, u ponudi će biti ljuti fiš s baranjskom paprikom kao i šaran na rašljama.

Posebnost događaja je izbor Princeze pušnice – najbolje slanine, koju će ocijenjivati žiri s “debelim” radnim stažom u konzumiranju slanina, a ocjenjivati će ih po masnoći, slanosti i težini.

Ovo je dakle prava prilika za iskusiti domaćinstvo Baranjaca, kako u pogledu hrane tako i smještaja kojega možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 21. ožujka 2024.