Male količine, prirodni sastojci, dodatne arome te vrhunska kvaliteta osnovna su obilježja craft piva domaćih pivara koje polako, ali sigurno prepoznaju i cijene pivski entuzijasti koji u pivu žele uživati na malo višoj razini.

Pivo je jedno od najomiljenijih pića koje diljem svijeta ima brojne ljubitelje. Bez obzira na zemlju, spol, društveni ili ekonomski status, kultura ispijanja hladnog piva u dobrom društvu postala je svojevrsna tradicija. U Hrvatskoj ga se u prosjeku popije nešto više od 16 litara po članu kućanstva, a kad bi se tome dodala njegova konzumacija u kafićima i restoranima, brojka bi zasigurno značajno porasla. Prošlogodišnja domaća industrijska proizvodnja piva iznosila je nešto više od 2,4 milijuna hektolitara što je ekvivalent količine koja bi napunila 81 olimpijski bazen prosječne veličine.

 

U zemlji gdje su industrijski proizvedena piva vladala dugi niz godina, pojavila se prava revolucija – craft pivo. Ovaj svjetski trend proizvodnje manjih količina piva od kvalitetnih i prirodnih sastojaka u malim, nezavisnim craft pivovarama donio je ne samo raznolikost okusa, već i duboko ukorijenjen osjećaj strasti, kreativnosti i posvećenosti. Ono što ih razlikuje od velikih komercijalnih pivovara jest pažnja koju posvećuju svakom koraku proizvodnje. Od odabira najboljih sirovina do ručne izrade i eksperimentiranja s okusima, craft pivari su pravi umjetnici.Pronaći optimalan balans gorčine hmelja u kombinaciji s kvascem, sladom, vodom te dodatnim aromama poput voća, cvijeća, začina ili pak čokolade, kave ili karamele pravo je umijeće te se stoga glavni stilovi craft piva kreću laganog pale ale do crnog, oporog stouta. Kao nepasterizirano i nefiltrirano pivo, craftkrase posebni i bogatiji okusi, od voćnih i začinjenih, do kiselih i dimljenih, koji se dobivaju inovativnim pristupom njegovoj izradi.

Zahvaljujući pionirima craft revolucije vrhunsko craft pivo možete kušati diljem kontinentalne Hrvatske, bilo da ste lokalac ili gost.

Neke od navedenihcraft pivovara vole istraživati lokalni identitet i tradiciju te koristiti lokalne sirovine kako bi stvorile piva koja odražavaju dušu regije. Ova povezanost s lokalnom sredinom stvara dublju vezu između pivovare, proizvoda i zajednice koja ih podržava poput naših privatnih iznajmljivača kuća za odmor poput Kuće za odmor Mrežnička fantazija.

U današnjem svijetu u kojem se sve čini komercijaliziranim i standardiziranim, craft pivo predstavlja osvježavajući kontrast iako se tržište još razvija i navikava na posebnost te raznolikost njegovih okusa. Osim što oplemenjuje nepce, probuđuje i osjećaj povezanosti s tradicijom, umjetnošću i ljudima koji stoje iza svake boce ili čaše. Stoga, sljedeći put kada se nađete pred izborom između običnog i craft piva, prepustite se istraživanju čarobne palete okusa i uronite u svijet umjetnosti craft pivarstva.

No ako ste ipak ljubitelj običnog piva podsjećamo da se tradicionalno krajem kolovoza,već više od tri desetljeća, održava se najpoznatija i najveća pivska manifestacija u Hrvatskoj – Dani piva Karlovac. Uz uživanje u raznim vrstama omiljenog pića, od 25. do 29. kolovoza moći ćete kušati i pivske koktele te jela s pivom, a čeka vas i mnoštvo tematskih aktivnosti te bogat glazbeni program.