U modernom i globaliziranom svijetu, ponekad je teško održati vlastita načela, običaje i priče. Zavičajna baština obuhvaća sva materijalna i duhovna dobra jednog određenog područja. Pripadaju joj ona dobra prije vremena globalizacije, ostatci povijesnih događaja koji su sačuvani u izvornom obliku. Tu se ubraja i narodna književnost, glazba, te likovna umjetnost i spomenička baština. Dakle zavičajna baština predstavlja kulturno-umjetničku vrijednost određenog područja, a upravo jedna takva lijepa priča dolazi iz Đakova.

Naime, najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske ove godine slavi svoj jubilej, odnosno 30. godina pokladnih običaja, pjesme, plesa i naravno puno „ludosti“, koja će ispuniti ulice Đakova.

Manifestacija će se održati 3. i 4. veljače 2024., a glavni organizatori su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Vincekovo

Turistička zajednica Grada Đakova

Manifestacija obuhvaća “Bušarenje” – šetnju đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, te prisustvo uličnih zabavljača kao što su slikari, žongleri, štuleri i klaunovi koji će okupirati ulice u dopodnevnim satima. Glavni događaj manifestacije su Đakovački bušari – Pokladna povorka koja će se održati 3. veljače u popodnevnim satima. Tradicionalno, 4. veljače, planirano je održavanje pokladnog jahanja u Širokom Polju.

U tridesetoj povorci Đakovačkih bušara očekuju se sudionici iz cijele Republike Hrvatske, ali događaj ima i međunarodni karakter s neizostavnim sudjelovanjem Mohačkih buša iz susjedne Mađarske te gostiju iz Slovenije.

Đakovački bušari održavaju tradiciju i donose živost pokladnim običajima, stoga im se pridružite kroz oba dana u bušarskoj povorci i pokladnom veselju i uz odličnu hranu i zabavu proslavite tri desetljeća najveće pokladne manifestacije istočne Hrvatske. Za najbolji smještaj u Slavoniji istražite našu web stranicu!

Objavljeno: 29.siječnja 2024