Ovoga vikenda sve je u znaku uživanja, a predznaku vina, piva i lončarstva, ali krenimo redom…

Ove godine se nastavlja tradicija Dana piva u Daruvaru. Staročeški Dani piva održat će se 17. i 18. svibnja na Trgu kralja Tomislava. Pivovara Daruvar je najstarija pivovara koja već od 1840. godine djeluje na istom mjestu i jedina u Hrvatskoj proizvodi pivo po staročeškoj recepturi. Priča o Staročeškom pivu seže u 1893. godinu kada se ovaj brend počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo bilo je Zimsko, točeno iz drvenih bačvi i proizvedeno prema recepturi čeških doseljenika daruvarskog kraja. Nakon Zimskog, Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Ovogodišnji Dani piva bit će prožeti sadržajem koji je tradicionalno povezan s uživanjem u vrhunskim zlatnim kapljicama, čime se nastavlja tradicija koja je nit vodilja Pivovare Daruvar kao kompanije i njenog glavnog brenda, Staročeškog piva, najstarijeg pivskog brenda u Hrvatskoj. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskom Staročeškom pivu, a kroz zanimljive igre, kvizove i ukusnu hranu, moći će se upoznati i s poviješću proizvodnje piva u Daruvaru te osvojiti nagrade. S obzirom na to da je ova godina “nogometna” zahvaljujući održavanju Europskog prvenstva, bit će organizirana mala škola nogometa kako bi posjetitelji što spremnije dočekali toliko iščekivano Europsko prvenstvo. Svi ljubitelji craft piva bit će u svom elementu jer će u ponudi biti različite vrste craft piva 5th Element. Osim u vrhunskom pivu i bogatom programu, posjetitelji će uživati u zabavnim koncertima raznih izvođača i DJ-eva, a atmosferu će dodatno zagrijati Gazde, The Cat Paws i Neno Belan.

Izvor: Pivovara Daruvar

Istok Hrvatske se polako priprema za Večer vina i umjetnosti, večer punu čarobnih trenutaka, gdje se umjetnost, vino i glazba spajaju u savršenom harmonijskom plesu. A plesni podij bit će u jednom od brojnih osječkih parkova, parku Kralja Tomislava, koji je u zadnjih par godina postao nezaobilazna stanica vinara i Večeri vina i umjetnosti.

Svi posjetitelji će kroz svjetlosni „portal“ ući u svijet umjetnosti s umjetnicima koji oživljavaju prostor svojim djelima, istražiti tajne vrhunskih vina, i prepustiti se uhu ugodnim melodijama, za koje će biti zaduženi Pop Asanović, Goran Jurić, Zrinka Barić i Omke.

Tu je i art & lounge zone, stvorena za poseban doživljaj, gdje će atmosferu zagrijati Umbo & Max u već poznatoj In da Sofi.

Program kreće od 18:00 sati, 18. svibnja i trajat će sve do 01:00 19. svibnja!

Izvor: TZ Osječko - baranjske županije

Građani Petrinje ovog vikenda moći će posjetiti FLIK, Festival lončarstva i keramike, koji ponovno okuplja keramičke umjetnike iz regije 18. i 19. svibnja. Cilj ovogodišnjeg FLIK-a je poticanje suradnje, učenja i prodaje rukotvorina, te promicanje javnog interesa za lončarstvo i umjetničku keramiku.

Jedan od istaknutih događaja FLIK-a je radionica Vatrena skulptura PetrinjGrad, koju vodi priznata umjetnica Sandra Ban. Ova radionica ima za cilj stvaranje glinenih kućica koje će simbolizirati obnovu grada Petrinje nakon potresa. Radionica će se održati u dva dijela: prvi dio u Keramičkom ateljeu Petrinja od 6. do 8. svibnja, dok će se drugi dio održati na samom FLIK-u.

Sudionici će imati priliku iskusiti kreativni proces izrade umjetničkih predmeta od gline te sudjelovati u procesu paljenja, transformirajući ih u skulpture koje će krasiti javni prostor. Ova interaktivna radionica ograničena je na 6 sudionika s iskustvom u radu s keramikom.

FLIK je prilika za posjetitelje da uživaju u raznolikosti keramičkih radova, sudjeluju u zanimljivim aktivnostima i uživaju u atmosferi jednog od najvećih festivala keramike u regiji

Izvor: FLIK

Odaberite jednu od naših kuća u Slavoniji na Bilogori ili u Moslavini te posjetite ova odlična događanja ovoga vikenda!

​Objavljeno: 16. svibnja 2024.