Kontinentalni dio zemlje izvrstan je izbor za parove koji žele istražiti skrivene priče povijesti, prirodne krajolike i okusiti neka od najboljih jela domaće kuhinje. Stoga vam donosimo tri ideje za obilježiti tjedan zaljubljenih.

Započet ćemo od sjevernog dijela, točnije varaždinske regije, gdje se smjestio „Beč u malom“, naravno referiramo se na Varaždin i njegov Stari grad, za kojega se i dalje ne možemo odlučiti je li ljepši po danu ili noćnim svjetlima. Poznat po izvrsno očuvanoj baroknoj arhitekturi, Varaždin je malo mjesto koje odiše romantikom. Za parove, kamene popločane ulice, živopisna pročelja i mali trgovi pružaju ugodan ambijent pun umjetnosti i kulture.

Nezaobilazna stanica svakako je dvorac Trakošćan, smješten na obroncima Hrvatskog zagorja, a koji obiluje bajkovitim ambijentom. Odlučite li se za romantičnu šetnju uz mirno okruženje dvorca uz jezero, ili za razgledavanje zadivljujuće zbirke umjetnina, nećete požaliti, a pogled koji oduzima dah, svakako je sa samog dvorca na cijelu okolicu – idealno mjesto za poljubac s omiljenom osobom! Kao što poznata uzrečica kaže, ljubav ide kroz želudac, stoga posjet varaždinskoj regiji ne bi bio potpun bez domaće kuhinje. Svakako kušajte varaždinske klipiće i vidovečki gibanik.

Nakon Zagorja i Varaždina, spusti ćemo se malo južnije, ali ne predaleko, i zastat ćemo u karlovačkoj regiji. Istaknut ćemo bajkovite Rastoke u Slunju koje odaju dojam jednog starog svijeta, izoliranog i prožetog sa svojim idiličnim slapovima i šumom vode. Mjesto kao savršeno za provesti vikend uz romantične šetnje novouređenim putevima do izvora Slunjčice. Kako posjet Karlovcu i okolici ne bi bio samo valentinovska bajka, posjetite i Ivaninu kuću bajki, smještenu u Ogulinu, koja posjetitelje kroz interaktivne i multimedijske sadržaje vodi na put prožet pričama raznih likova.

Kao treću vikend destinaciju predlažemo Liku! Idealna za sve ljubitelje prirode, NP Plitvička jezeraNP Sjeverni VelebitNP Paklenica i PP Velebit pravi su „zeleni mamac“. Svaki od njih ima svoje poučne staze, kraće šetnice, ali i edukativne centre u kojima se mogu doznati zanimljivosti o životu u Lici koja je posljednjih godina izrazito razvila gastronomsku scenu. Uz lokalne OPG proizvođače, tu su i restorani s izvrsnom domaćom kuhinjom koji nude razne specijalitete poput ličkog sira, raznih jela s divljači, slastice od meda, kao i svježu pastrvu, janjetinu i najbolji lički krumpir.

Bez obzira gdje odlučite povesti svoju drugu polovicu, osigurajte si smještaj vrijedan proslave dana zaljubljenih!

Objavljeno: 14. veljače 2024.