Početak godine donosi jedan od pet najvažnijih „svetkovina“ vinove loze. Naime, 22. siječnja obilježava se blagdan Svetog Vinka, poznatog i kao Vincekovo u narodnom izričaju. Sveti Vinko bio je đakon u španjolskom gradu Cezaraugusti, a za vrijeme vladavine cara Dioklecijana podvrgnut je mučeničkoj smrti u Valenciji, gdje je i pokopan. Mučenički čin Svetog Vinka povezan je s radnjama berbe grožđa, lomljenja vinove loze te pripreme mošta, zbog čega je postao poseban zaštitnik vinogradara i vinara. Upravo se njegov spomendan slavi 22. siječnja te se naziva Vincekovo.

Vincekovo

Izvor: Krapinsko - zagorska županija

Poseban je ovo dan za sve vinogradare, ali i ljubitelje fine kapljice, jer se vinogradari tradicionalno okupljaju u svojim vinogradima i simbolički režu vinovu lozu, posipaju je starim vinom, stavljaju je u vodu, a iz pupova pokušavaju predvidjeti kakav će biti urod grožđa te godine. Naravno kakvo bi to Vincekovo bilo bez pokojeg komada suhog mesa, stoga je običaj objesiti komad sušene slanine ili pokoji par kobasica na trsu kako bi grozdovi izrasli jednako veliki kao taj komad mesa. Pravilo je ovdje jednostavno, što veći komad mesa, veći će biti i grozd!

Vincekovo ujedno označava i početak poljoprivrednih radova u vinogradu, a vinogradari i vinari se mole Svetom Vinku za obilat urod te traže njegovu zaštitu od zimskih mrazeva, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svih drugih prijetnji koje bi mogle naštetiti. Ovaj dan ima duboko ukorijenjeno značenje u poljoprivrednoj tradiciji te predstavlja vrijeme zajedništva i nadanja među vinogradarima dok se pripremaju za novu vegetativnu sezonu.

Odlično mjesto za iskusiti ovu tradiciju, zapjevati narodne pjesme i biti dio pozitivne energije u društvu, naravno uz kvalitetnu hranu i kapljicu vina, je upravo naša zagorska Hrvatska.

Istražite narodne običaje i izvrsne smještajne objekte u Zagorju, Međimurju i okolici Varaždina.

Objavljeno: 18.siječnja 2024