Osjetite li potrebu i želju da svojoj djeci ili možda djetetu u sebi poklonite dio hrvatske tradicije, dragocjeni detalj prepoznat i cijenjen u svijetu, uputite se u Hrvatsko zagorje-dom tradicijskih drvenih igračaka.

Tradicija izrade drvenih igračaka započela je u 19. stoljeću.

Danas se izrađuju još samo u Lazu Bistričkom, Lazu Stubičkom, Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici, Tugonici i Turnišću – selima smještenim na hodočasničkom putu prema Svetištu Majke Božje Bistričke. Seosko stanovništvo ovog kraja živjelo je teško i skromno, a upravo u velikom broju hodočasnika koji su se slijevali u svetište ovi kreativni i vrijedni seljaci prepoznali su priliku kako sebi olakšati život.

Potražnja za njihovim igračkama svakodnevno je rasla, a drvo za potrebe proizvodnje bilo je lako dostupno upravo zbog velikih i bogatih šuma ovoga kraja. Rukotvorci, uglavnom muškarci pribavljali su drvo, poglavito drvo lipe, javora, vrbe ili bukve.

Foto: Visit Zagorje

Igračke su se izrađivale, a izrađuju se i danas  potpuno ručno, i to umijećem koje je danas zaštićena vještina i dragocjena baština. Nakon sušenja posebnim alatom drvo se reže i oblikuje, a nakon toga predaje se u ruke vrijednih žena koje svaki komad svojom kreativnošću čine jedinstvenim i unikatnim. Oslikavaju ga ekološkom bojom koje se, da bi bila tradicionalna, priprema na točno određeni način.

Jarko crveno, žuto i plavo obojane igračke žene oplemenjuju iscrtavanjem cvjetnih ili geometrijskih uzoraka, a jedno važno obilježje tradicionalnih igračaka također je jedan neprekinuti niz najčešće bijele boje, a danas prepoznatljivi znak tradicijskog načina izrade.

Jedinstvene i predivne igračke u potpunosti ožive tek kada završe u malim rukama i uz pomoć mašte postaju dio dječjeg svijeta. Iako se čini kako uz mnoštvo virtualnih igrica na mobitelima i tabletima danas kod naše dječice nema interesa i prostora za drvene igračke, to nikako nije tako.

Drvene igračke  živopisno su oslikane.

Majstori izrade silno se trude svaku igračku napraviti zanimljivom, tako da se one mogu gurati, vući, ima kotačiće, klepetati, lupati, vrtiti se… Zanimljive su i bude maštu. Danas se proizvodi oko pedeset igračaka i uglavnom ih se može kupiti na lokalnim sajmovima i crkvenim svetkovinama, poglavito u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Podijeljene su u tri velike skupine i to:

  • Namještaj za kućicu za lutke: zipke, škrinje, stolovi i stolci, ormari, kuhinjski ormarići, krevetići…
  • Igračke s kotačima: leptiri koji mašu krilima, konjići, kola, a u novije vrijeme na isti način izrađeni mali drveni vlakovi, automobili, avioni… Leptirići su konstrukcijski najzahtjevniji: kotači su povezani žicom s krilima tako da se krila otvaraju i zatvaraju glasno klepećući kad dijete gura igračku pred sobom.
  • Svirale: razne vrste frulica i tamburica.

Foto: Visit Zagorje

Prije petnaest godina, 2009. tradicijske drvene igračke postale su dio nematerijalne svjetske baštine na listi UNESCO-a, a nalaze se i na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Šarene  i živopisne drvene igračke ponos su naše domovine Hrvatske.

Autor: Marina Skušič

Objavljeno: 1.travnja 2024.