Osim što su iznimno ukusne i pružaju poseban okus mnogim jelima, gljive su i bogat izvor vitamina, minerala i vlakana.

U subotu, 21. listopada u Stubičkim toplicama održat će se već tradicionalna jesenska manifestacija „Gljivarenje v Stubakima“ koja svake godine okupi mnoštvo gljivara i zaljubljenika u prirodu. Ovogodišnje „Gljivarenje“ donosi obilje iznenađenja i aktivnosti te bogat program koji će ispuniti vaš dan prirodnim čarima i gastronomskim užicima.

Okupljanje je u Parku vozača Pila na Sljemenskoj cesti u 10 sati, odakle se kreće u šumu na branje gljiva. Po povratku iz šume održat će se determinacija ubranih gljiva uz stručno predavanje mentora mr. sc. Mladena Strižaka gdje će posjetitelji naučitikako prepoznati različite vrste gljiva, ali i saznati zanimljive priče o njima.Kako šume u okolici Stubaka obiluju bogatim ekosustavom te pružaju idealno stanište za razne vrste jestivih gljiva, ovi darovi prirode postali su dio bogate kulinarske tradicije ovog kraja. Uz uživanje u domaćim popevkama i nastupu TS Podvinčani pripremljena je i bogata te raznolika gastro ponuda – od gljivarskog i lovačkog kotlića, fiš paprikaša, specijaliteta s vrganjima i gljivama, tradicijskih kolača do pečenih kestena i slastica od kestena, ali i raznovrsnih pića i vina topličkog kraja.Za najmlađe posjetitelje pripremljen je dječji animacijski kutak, dok se svi posjetitelji mogu pridružiti i likovnoj koloniji na temu gljivarenja koja će vas inspirirati svojim umjetničkim izričajem.

Za posjetitelje koji iz Zagreba dolaze vlakom organiziran je besplatan prijevoz autobusom na relaciji Pila – željeznička stanica, a vlak koji kreće sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 7:44 dolazi u Stubake u 9:07.

Ne propustite ovu priliku za nevjerojatnu pustolovinu u prirodi! Pridružite se zajednici zaljubljenika u gljive i prirodu koji u šumama pronalaze i istražuju čaroban svijet gljiva na „Gljivarenju v Stubakima”!

Objavljeno: 19. listopada 2023