Međimurje

Najsjevernija hrvatska regija smjestila se između dvije velike rijeke, Drave i Mure, i nudi pregršt mjesta za izlete, boravak u prirodi, istraživanje bogate kulturne baštine, ili pak kušanje kvalitetnih vina i gourmet specijaliteta.

U Međimurju se nalazi  Jezero Dubrava, najveće umjetno jezero u Hrvatskoj, koje je najbolje posjetiti kod Marine Prelog zbog uređene dugačke šetnice uz obalu.

Neizostavna postaja u Međimurju je atraktivan Mađerkin breg s novoizgrađenim vidikovcem. S vrha ovog brijega, čiji stepenasti vinogradi upotpunjuju dojam, za lijepog  vremena pogled seže na čak četiri države – Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Slovačku. Uz ugostiteljske sadržaje,  ovaj objekt ima i suvenirnicu te ponudu vina međimurskih vinara.

Vrlo blizu nalazi se i Žabnik, u kojem možete pronaći pitoreskni Mlin na Muri. Uz njega se nalazi i poučna staza, uređena kako bi posjetiteljima što više približila živopisni svijet biljaka i životinja uz rijeku.

Edukativan sadržaj može se pronaći i u posjetiteljskom centru Med dvemi vodami. Ovaj višestruko nagrađivan interaktivan postav će zapanjiti pričama o bogatoj prirodi Međimurja i ljudima ovog kraja.

Kako ispirati zlato i kako su izgledale srednjovjekovne tamnice, može se istražiti posjetom Riznici Međimurja. Riječ je o novouređenom dijelu Starog grada Čakovca koji je pripremio izložbu o nematerijalnoj međimurskoj baštini.

Priču o Međimurju, čak i ovako kratku, nemoguće je zaokružiti bez spomena dobrih vina. Da su međimurski brežuljci idealni za uzgoj vinove loze prepoznali su još stari Rimljani, a bogata ponuda Međimurske vinske ceste i danas, tisućljećima kasnije, dokazuje da su bili u pravu.