Slavonija, Baranja i Srijem

Ljepote Slavonije nije lako opisati. Od Osijeka, grada na Dravi koji oduševljava zidinama iz 18 stoljeća, brojnim rodama i uličnom umjetnošću, do prekrasne Baranje i prostranstava Kneževih Vinograda.

Istančana nepca uživat će ukutjevačkim vinima, jednom od najpoznatijih simbola hrvatske vinske kulture, kao i u brojnim slavonskim specijalitetima.

U Đakovu, jednom od najljepših hrvatskih gradova, vrijedi posjetiti 84 metra visoku katedralu u samom središtu, kao i slavnu i plemenitu  lipicansku pasminu konja, najpoznatiji simbol ovog kraja. Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća, a svojedobnosu oduševili i englesku kraljicu Elizabetu II. No, Državna ergela nije jedino što Đakovo povezuje s britanskim dvorom — poznata je i njihova ljubav prema slavonskim vinima od kojih se iločki traminac posluživao na kraljevskim krunidbama i vjenčanjima.

Na krajnjem istoku zemlje, preporučujemo posjetiti i obale Dunava te Vukovar. Riječ “povijest” u kontekstu Vukovara zaista je dugačka, što dokazuje i obližnji Muzej vučedolske kulture u kojem je ispričana priča o precima koji su prije više tisućljeća upravo na ovom prostoru stvorili začetke europskog kulturnog razvoja.