Varaždinska regija

Na rubovima zagorskih brežuljaka s jedne strane, na obalama Drave s druge i u doticaju s podravskom ravnicom s treće, smjestila se varaždinska regija.

Njezin centar je grad Varaždin, kojeg  često nazivaju i “Beč u malom”. No, Varaždin i njegov tisućljetni Stari grad i prekrasna povijesna arhitektura, samo su dio šarma ovog baroknog hrvatskog grada.

Nezaobilazni postaja svakom posjetitelju ovog kraja je dvorac Trakošćan, najpoznatiji i svakako jedan od najljepših dvoraca Hrvatske, u kojem su za razgled dostupni autentični interijeri iz 19. stoljeća. Smješten je na brežuljku uz veliko jezero oko kojeg vodi šetnica.

Za ljubitelje aktivnog odmora tu je Ravna Gora s koje puca impresivan pogled na dolinu i brojne paraglajdere. Na obroncima Ravne Gore nalaze se brojni potoci i špilje, a najpoznatija među njima je svakako špilja Vindija, u kojoj su pronađeni ostaci neandertalskog pračovjeka.

Za one željne izazova, tu je nekoliko staza prema vrhu Ivanščice, najviše planine sjeverne Hrvatske,  odakle za lijepog vremena pogled seže sve do slovenskih Alpa.

Pravi avanturisti sigurno će teško odoljeti spustu po “Europskoj Amazoni”, kako od milja zovu rijeku Dravu zbog njezinog krivudavog toka i okolne netaknute prirode.

Posjet varaždinskoj regiji nije potpun bez isprobavanja nekih od domaćih specijaliteta ovdašnjeg kraja: naša je preporuka osladiti se toplim varaždinskim klipićem, vidovečkim gibanikom, ili pak pripravcima od domaćeg bučinog ulja.