Zagorje

Najzeleniji kraj Hrvatske, bajkovito Zagorje, krase brojne šume, vinogradi, rijeke i potoci.

No, Zagorje nudi više od mirnih trenutaka u prirodi. Ova regija poznata je i po desecima dvoraca i utvrda te kao jedno od najvažnijih svjetskih nalazišta neandertalaca (Hušnjakovo brdo gdje je otkriven krapinski pračovjek).

U Zagorju se nalazi i Muzej krapinskih neandertalaca čiji će uzbudljiv suvremeni postav biti jednako zabavan djeci i odraslima. Preporučujemo obići i krapinski Muzej oldtimera Presečki koji čuva primjerke automobila, motocikala, autobusa i bicikala iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tu je i plemićki grad Veliki Tabor, jedan  od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika u kontinentalnoj Hrvatskoj, a danas najpoznatiji o legendi o Veroniki Desinićkoj koju su zbog zabranjene ljubavi s mladim grofom zazidali u zidine dvorca.

U Zagorje se dolazi i zbog ljekovitih izvora termalnih voda. Najpoznatija izvorišta u Zagorju su: Stubičke, Tuheljske, Varaždinske toplice i Krapinske toplice.

Tko želi nešto aktivniji odmor, Zagorci će ga uputiti na planinarske staze na obroncima Ivanščice ili Strahinjčice. Preporučujemo obići i Etno sela Kumrovec, koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti tradicionalne i autentične zagorske specijalitete – od zagorskih štrukli, kotlovine, purice s mlincima i brojnih drugih koje će domaćini znalački upariti s nekim od poznatih vina zagorske enološke scene.

Destination Green preporuke za vaš odmor u Zagorju