Kraj ljeta savršena je prilika za uživanje u očaravajućim paletama boja raznolikih pejzaža, bogatstvu i raznolikosti okusa različitih regija, ali dašku tradicije. Brojne kulturne, gastronomske i zabavne manifestacija i događanja nude pregršt doživljaja i mnoštvo nezaboravnih trenutaka.

Započnimo s Požegom, koja vas od 1. do 3. rujna čeka raširenih ruku. Njezine tradicionalne Zlatne žice Slavonije najveći su i najstariji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Osim prepoznatljivih tamburaških melodija posjetitelje očekuje „Fišijada“, natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša, „Zlatni mikrofon“, dječje pjevačko natjecanje i mnoštvo zanimljivog glazbeno-scenskog programa.

Osim „Fišijade“ u Požegi, samo dan kasnije, 2. rujna, Beli Manastir postaje meka za ljubitelje fiš-paprikaša. Posjetitelji s izraženim natjecateljskim duhom ili dobro čuvanim obiteljskim receptom imaju priliku odnijeti titulu prvaka Hrvatske ili Baranje u pripremi fiša na Najvećoj hrvatskoj fišijadi. S kotizacijom u ruci i kotlićem pred sobom sudionici sigurno neće ostati gladni, a dobra zabava zagarantirana je i kroz niz drugih aktivnosti i natjecanja poput povlačenja konopa, obaranja ruku, ispijanja piva i puhanja balona.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Croatia hot air balloon team (@croatia_hot_air_balloon)

izvor: Instagram profil croatia_hot_air_balloon

Ako želite vidjeti Međimurje i rijeku Dravu iz visine, onda je Festival balona na vrući zrak pravo mjesto za vas. Od 1. do 3. rujna nebo iznad Marine Prelog zašarenit će preko 20 balona iz svih dijelova Europe, a posjetitelji željni ovog nezaboravnog i jedinstvenog doživljaja mogu rezervirati svoje mjesto u balonu i iskoristiti savršenu priliku da uz stručno vodstvo dožive avanturu koja će im zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Sam festival ugostit će i mini sajam domaćih OPG-a, a tijekom tri dana festivala posjetitelje očekuju i koncerti Vesne Pisarović i Nene Belana & Fiumensa kao i mnoštvo drugog zabavnog sadržaja.

Voloderska jesen, kao jedna od najvećih i najstarijih hrvatskih kulturno-gospodarskih manifestacija, ove se godine održava od 8. do 10. rujna. Uz sve popularniji Paint&Wine, tradicionalnu utrku „Stazama Škrleta“,  gdje svaki natjecatelj treba proći tri postaje i na svakoj popiti jednu čašu domaćeg autohtonog škrleta kako bi nastavio s utrkom, natjecanje u kojem se traži najjača ruka Moslavine i dječji talent show, posjetitelje će raspjevati i rasplesati Mate Bulić, Severina i Bosutski bećari.

Istog vikenda, na drugom kraju kontinentalne Hrvatske, Ogulinski festival bajki od 8. do 10. rujna čini stvarnost malo magičnijom. Polaganje vozačke dozvole na letenje na metli, oslikavanje, reciklažne gradionice, praćenje patuljaka i sportske bajke samo su dio programa u kojima se snovi pretvaraju u stvarnost.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vinkovačke Jeseni (@vinkovacke_jeseni)

 

 izvor: instagram profil vinkovacke_jeseni

Uz ovogodišnji slogan “Dva sjaja dukata”, od 8. do 17. rujna, posjetitelje očekuju i tradicionalne Vinkovačke jeseni. Kao najveća kulturna manifestacija u regiji, s tradicijom starom više od 50 godina, Vinkovačke su jeseni nastale iz želje slavonskoga čovjeka da sačuva od zaborava nekadašnje selo i njegove običaje. Kulturno-umjetnička društva iz cijeloga svijeta i njihove tradicionalne nošnje ukrasit će tako i ovogodišnju pozornicu te stvoriti sinergiju glazbe, kulture i umjetnosti.

U subotu, 9. rujna, posjetitelje očekuje i Stupnička berba grožđa na kojoj će imati priliku sudjelovati u svečanoj povorci jahača i zaprega te bogatom kulturno-umjetničkom i zabavnom programu u sklopu kojega će nastupati The Frajle i tamburaški sastav Merak. Uz gospodarski sajam, bogatu gastronomsku ponudu općinskih udruga i tombole, dobra zabava je zagarantirana.

Kopačevo, malo selo smješteno u srcu Kopačkog rita, jednog od najvećih močvarnih područja u Europi, svake godine postaje živopisno središte ljubitelja prirode, ribolova i tradicionalne kuhinje. Ribarski dani u Kopačevu nisu samo manifestacija, već posveta zajedništvu, bogatoj kulturnoj baštini i neiscrpnoj ljepoti prirode koja okružuje ovo čarobno mjesto. Mirisi fiša, šarana na rašljama i ostalih ribljih specijaliteta i ove će se godine širiti Kopačevom od 15. do 17. rujna, a uz sajam autohtonih proizvoda posjetitelje očekuje bogat glazbeni program te nastupi klape Intrade, Nene Belana Fiumensa te Bosutskih bećara.

izvor: video izradila Delzeta za TZP Srce Zagorja

Čarobni jesenski ritual, branje grožđa u Pregradi više je od sezonskog posla. S vremenom je uzdignuto na razinu posebne svečanosti pa tako manifestacija Branje grojzdja simbolizira obilje i s njim povezanu radost življenja, ali i njeguje tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa. Od 16. do 24. rujna posjetitelji će moći uživati u brojnim kulturnim, sportskim, eno–gastro i glazbeno–zabavnim događanjima poput radionica vinske kulture, Paint&Wine druženja, večeri zagorske glazbe, gađanja glinenih golubova i mnoštva dugih. Ako tražite smještaj za vrijeme trajanja manifestacije, svakako preporučamo kuće za odmor u Zagorju, koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Kad ranojesenske boje počnu krasiti šumske krošnje, Stara Sušica u Gorskom kotaru postaje domaćin Festivala gljiva, vune i plodova jeseni koji se održava 24. rujna. Za ljubitelje prirode tu su stručno vođene šetnje ili bicikliranje kroz šume gdje posjetitelji mogu naučiti o raznovrsnim vrstama gljiva koje rastu u tom području, dok gurmani mogu uživati u lokalnim specijalitetima koji obilježavaju jesensku sezonu – od raznih jela od gljiva, pekmeza od šipka i kestena, pa sve do domaćih rakija raznih okusa. Osim na festivalu, u toplo i srdačno gostoprimstvo lokalnog stanovništva, uvjerit ćete se i ako odlučite provesti koji dan u jednoj od brojnih kuća za odmoru tome kraju. Svakako preporučujemo da provjerite raspoložive kapacitete na Destination Green Croatia.

Na kraju ovog putovanja brojnim i tematski raznolikim manifestacijama kontinentalne Hrvatske sve bolje upoznajemo autentične čarolije ovog predivnog kraja. Isplanirajte svoje slobodno vrijeme i prepustite se uživanju u ovim nezaboravnim doživljajima. Jer kao što kažu, najbolji način da se upozna zemlja jest kroz njezine manifestacije, okuse i melodije.