Moslavina i Banovina

Moslavina, regija smještena uz južne granice Lijepe Naše, očarava svojim prirodnim bogatstvom, pitoresknim gradovima i selima te raznolikom i bogatom ponudom.

Tri polja (Lonjsko, Mokro i Poganovo) objedinjeni su pod zajedničkim nazivom Lonjsko polje i jedno su od najvećih prirodnih poplavnih područja u Europi. Ovaj veličanstveni pejzaž najbolje se upoznaje na dva kotača – biciklističke staze izvrsno su označene i idealne su za uživanje u ljepoti ovog područja.

Istraživanjem ove regije može se naići na primjerke naširoko poznate i opjevane narodne arhitekture. Tradicionalne drvene kuće, lijepo uređenih trijemova i široke okućnice, ponos su stanovnika ovog kraja. Drvo za gradnju nabavljalo se iz gustih obližnjih šuma čiji putevi i danas mame na dugačke šetnje, a za one željne takvog odmora tu je prije svega Moslavačka gora s laganim planinarskim stazama s kojih se pružaju pogledi prema dolinama brojnih okolnih rijeka.

Prostor pitomih brežuljaka tradicionalno slovi kao najbolje područje za uzgoj vinove loze. I ovdje je takva tradicija uspješno očuvana, o čemu svjedoči Festival vina u Kutini, s bogatom ponudom vina iz cijelog moslavačkog kraja.

Priču o Moslavini ne može se ispričati bez spomena njezine  duge obrambene  povijesti. Ovaj je prostor stoljećima bio mjesto kontakta s turskim osvajačima, a više o epizodama burne povijesti ovog kraja može se doznati ako se pješice ili biciklom krene na turistički put “Stazama Graničara” koji vodi linijom kretanja vojske i usput upoznaje s čarima pograničnog kraja Moslavine.