Zagorske štrukle svojevrsni su prozor u autentičnost priča i okusa ovog brežuljkastog kraja. Ovo tradicionalno jelo, s korijenima duboko ukorijenjenim u zagorskoj kuhinji, predstavlja neodoljiv spoj nježno savijenog tijesta i bogatog nadjeva, stvarajući neponovljivu simfoniju okusa koja osvaja srca svakog ljubitelja domaće kulinarske baštine. U nastavku teksta pročitajte recept za tradicionalne zagorske štrukle.

Vincekovo

Vilicom kroz Hrvatsku

Prvo je potrebno napraviti tijesto od 250 grama oštrog i glatkog brašna u koje se doda jedno jaje, 0,5 dcl ulja i 3 dcl vode te prstohvat soli. Potrebno je dobiti žilavo i vodeno vučeno tijesto koje se potom podijeli na pola, a kugle tijesta premažu se uljem i ostavi ih oko pola sata. Nakon toga se tijesto razvuče, a stol obavezno posipajte s malo brašno kako se tijesto ne bi lijepilo za podlogu.

Na razvučeni dio tijesta ide nadjev od svježeg sira, jaja i soli, nakon čega se ono uvija u štrudlu i to počevši od dijela gdje je sir prema kraju tijesta. Potom možete rubom tanjura kojega umočite u brašno izrezati komade i staviti ih u lonac s vodom u koju je prethodno dodano malo soli i žličica ulja. Jednom kada voda provrije štrukli se kuhaju oko tri minute, nakon čega ih se izvadi i stavi u nenamašćenu vatrostalnu posudu za pečenje. Zagorski štrukli bit će gotovi kada im kora poprimi lijepu zlatnu boju.

Oživite i vi duh zagorskog kraja u vlastitoj kuhinji s izvrsnim setom za kuhanje, prilagođenim i za najzahtjevnije recepte.

Tijesto

250 g oštrog brašna

250 g glatkog brašna

1 jaje

0,5 dcl ulja

3 dcl vode

sol

Nadjev

75 dkg svježeg kravljeg sira

2 jaja

sol

Preljev

1/2 l vrhnja za kuhanje

 

Za isprobati najbolje zagorske štrukle uputite se gdje drugdje nego u Hrvatsko Zagorje i odmor u jednoj od zagorskih kuća.

Objavljeno: 22.siječnja 2024