Jedna stara poslovica kaže kako je “dan bez vina, kao dan bez sunca”, a ima li ljepšeg prizora od zelenkastih brežuljaka vinograda obasjanih suncem i to dokle vam pogled seže… Ako ste pred očima upravo zamisli ovu sliku, dopustite da vam riječima pokušamo dočarati sve mirise, boje i okuse koje vas očekuju u Međimurju. Uključite se s nama na vinsku cestu i obiđite u serijalu tekstova najpoznatije vinske rute kontinentalne Hrvatske!

Povijest vinove loze u Međimurju seže još u doba Rimljana!

Rimljani su bili izvrsni graditelji, a nadaleko su poznati po svojim cestama, koje su im omogućile tako brzo i ekspanzivno širenje diljem i van Starog kontinenta. Tako ih je put odveo i u Međimurje gdje su uvidjeli izvrsne klimatološke uvjete za sadnju vinove loze. Tako nisu zasadili samo običan trs vinove loze, već i nasljedstvo koje traje i danas, a broji se u preko tisuću hektara vinograda.

Pravi pogled na vinograde pruža se s vidikovca Mađerkin breg. Vidikovac Mađerkin breg predstavlja impresivnu građevinu nastalu u sklopu projekta “CSA-CycleSeeing Attractour”, koji je sufinanciran iz programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020, Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovaj vidikovac se uzdiže na visinu od otprilike 27 metara, čime posjetitelji doslovno dosegnu vrh Međimurja, na visini od 361 metar nadmorske visine. Pogled koji stvarno oduzima dah!

Izvor: vidikovac.eu

Omeđen s tridesetak predivnih vinskih podruma i pitoresknih kušaonica, ovaj predivni kontinentalni kutak Hrvatske pruža nezaboravno iskustvo za ljubitelje vinskog užitka. U očaravajućim ambijentima vinskih podruma, posjetitelji imaju priliku kušati i kupiti izvanredna bijela vina poput pušipela, sauvignona, chardonnaya, traminca, žutog muškata, graševine, rajnskog rizlinga, bijelog i sivog pinota te zelenog silvanca. Tu su i rijetki vinski “biseri” crnih i ružičastih vina poput crnog pinota, syraha i cabernet sauvignona.

Pušipel – međimurska autohtona sorta vina!

Pušipel, koji se dobiva iz sorte Moslavac, ostaje istinska referenca visoke kvalitete do današnjeg dana. U međimurskom vinogorju, poznato je i kao Šipon. Tu su dvije prepoznatljive robne marke Pušipela: Classic, koja obuhvaća vina redovite berbe, te Prestige, koja predstavlja vrhunska predikatna vina.

Paleta vina koja se nudi je široka i raznolika, od izvrsnih kućnih vina, kojega Međimurci nazivaju “kupaža” do rafiniranih sortnih vina, te vrhunskih predikata poput izbornih berbi ili ledenih vina. Svaki gutljaj ovdje nosi priču o vinogradima, tradiciji i strasti vinara, stvarajući jedinstvenu i nezaboravnu harmoniju okusa.

Osim samih podruma i kušaonica, vinska cesta obuhvaća i obilje dodatnih atrakcija poput restorana koji nude tradicionalne specijalitete, vidikovaca s nezaboravnim pogledima, te mrežu biciklističkih staza i slikovitih šetnica. Duž međimurskih cesta uočit ćete predivne crkve i dvorce, od kojih treba istaknuti crkvu sv. Jeronima, dvorac Banfi, dvorac Fodroczy-Dunay i dvorac Tkalec, od kojih svaki priča svoje tajne iz povijesti.

Tijekom cijele godine, vinska cesta oživi uz razne vinske svečanosti i festivale: od početka godine s Vincekovomu siječnju, preko “Urbanova” u svibnju, “Rokova” u kolovozu, sve do “Martinja” u studenom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dani vina na međimurskoj vinskoj cesti (@urbanovo_dani_vina)

Urbanovo – slavlje sv. Urbana, rimskog Pape i zaštitnika vinograda!

Upravo je Urbanovo, od iznimne važnosti za cijeli kraj, a održava se od 2000. i to krajem svibnja. Ova proslava dobila je već međunarodni predznak tradicionalne manifestacije, a slavi se sveti Urban, zaštitnik vinograda, i rimski Papa koji je po narodnoj predaji vinograde spasio od tuče.

Koliko je vinogradarstvo oblikovalo međimurski krajolik govori i podatak kako je 2007. ova vinska cesta, zbog svoje kvalitete vine i popratnih usluga proglašena najboljim turističkim proizvodom kontinentalne Hrvatske. Međimurska vinska cesta ujedno je i najnagrađivanija vesta na svijetu s više od 20 Decantera na 600 hektara vinograda.

Znamo…zadali smo vam možda prevelik “zalogaj” za obići tolike ljepote i iskušati tolika vina u samo par dana. Kako bi ispravili ovu “nepravdu” osigurali smo vam ponudu najboljih smještaja u Međimurju, gdje ćete u miru moći predahnuti od toliko vinskih kapljica!

Objavljeno: 15. travnja 2024.