U krškom ličkom kraju, krije se recept za jedan posebni sir – škripavac! Ovaj autohtoni sir, koji svoje ime duguje karakterističnom “škripanju” prilikom konzumiranja, postao je sinonim za tradiciju i strast koja se prenosi generacijama na području Ličko-senjske županije.

Lički krajolik, osim što je poznat po svojim netaknutim prirodnim ljepotama, pruža idealne uvjete za uzgoj najkvalitetnijeg mlijeka. Sir škripavac proizvodi se isključivo od svježeg kravljeg mlijeka koje dolazi s lokalnih farmi. Tajna jedinstvenog okusa i teksture leži u pažljivom odabiru sastojaka te tradicionalnom načinu proizvodnje. S obzirom na to kako se sir konzumirao svjež, nije se konzervirao solju, koja je nekada bila brojnim domaćinstvima nedostupna i skupa. Upravo se ovdje nalazi posebnost škripavca koji ima prepoznatljiv slatkasto-mliječni okus.

Za jedan kilogram sira škripavca potrebno je otprilike sedam litara svježeg kravljeg mlijeka koje je potrebno zagrijati na temperaturu od 36 stupnjeva. Zatim se u njega doda samo četiri žlice soli i jedna žlica sirišta. Podsireno mlijeko, točnije „gruš“ se potom „odmara“ jedan sat na toplome mjestu. Potom se gruš miješa pjenom na veličinu lješnjaka i ostavi par minuta da odstoji. Nakon toga se gruš ponovno usitnjava na još manja zrnca veličine kukuruznih, a nakon što ga se ostavi stajati još par minuta, gruš se izlije u cjedilo gdje se laganim stiskanjem oslobađa višak sirutke. Mliječna baza fermentira se s pomoću specifičnih bakterijskih kultura, stvarajući tako neponovljivu aromu. Nakon toga, sir se preša i ostavi da odmara u hladnim prostorima, gdje postiže svoj jedinstveni “škripavi” karakter.

Ako želite u potpunosti doživjeti pravu čaroliju sira škripavca, potrebna je i prava oprema. Tako na našoj web trgovini možete pronaći posebno dizajnirane daske i nožiće za rezanje i grabilicu za posluživanje sireva. Daska je izrađena od visokokvalitetnog drva i čini savršen spoj elegancije i funkcionalnosti. Nožići, precizno izrađeni od nehrđajućeg čelika, osiguravaju da svaki rez bude pravo malo remek-djelo.

Ako ipak želite degustirati više vrsta domaćih sireva te obići domaće mljekare preporučujemo da obiđete Liku i smjestite se u jednu od kuća iz naše ponude.

Objavljeno: 6. svibnja 2024.